Politika 02.11.2020.

Vučić: Ako sarađujemo možemo biti važan faktor i zanimljivi za investitore

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da region može biti značajan faktor samo uz saradnju i ukazao da samo zajednički mogu da se prevaziđu svi izazovi, uključujući i aktuelnu pandemiju virusa korona.

“Ako ne sarađujemo onda smo premali da delujemo kao faktor u regionu. Ako sarađujemo onda smo mnogo snažniji i možemo biti važan faktor i zanimljivi za investitore”, rekao je Vučić na Regionalnom forumu mladih lidera, koji se održava onlajn.

Vučić je podsjetio da je na posljednjem sastanku “malog Šengena” postignut dogovor o zdravstvenoj saradnji u borbi protiv virusa korona i izrazio nadu da će prije Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji biti postignut sporazum u vezi sa zdravstvenom saradnjom.

“Taj sporazum bi omogućio građanima Srbije, Albanije i Severne Makedonije da putuju bez pi-si-ar testa, verujući zdravstvenim vlastima naših zemalja. Takođe, to podrazumeva i pomoć jedni drugima, između ostalog, mogućnost da građani Severne Makedonije i Albanije koriste naše bolnice za lečenje. To sve bi nas učinilo mnogo snažnijim u ovoj borbi”, objasnio je Vučić.

On je ukazao da povezivanje, odnosno “mali Šengen” predviđa i podsticanje preduzetništva u regionu, pomoć u započinjanju biznisa, što je dobro za mlade.

Učesnicima foruma su se putem linka obratili i premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, dok je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je, između ostalih, bio najavljen, otkazao učešće.

(Srna)