Region 26.03.2023.

Vučić: Amerikanci prave najmoćniji blok, dolazi do velikih promjena

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je danas da je sukob u Ukrajini bio očekivan, ali da će tek doći do velikih promjena u svijetu.

“Nije to neka velika tajna, mogli ste da pogledate i u vašoj arhivi moje izjave od 25. novembra, kada sam bio u Sočiju kod predsednika Putina. Ja sam tada rekao da očekujem da nam se priprema mnogo toga teškog u svetu. Ne zato što mi je Putin bilo šta slično rekao, ja njega dovoljno dobro poznajem”.

On je kazao da je razumio šta će se desiti u Ukrajini i da je samo pratio, gledao, slušao i ređao činjenice, i da će pokušati da objasni šta očekuje u narednom periodu.

“Mislim da već u junu mora da usledi, pošto Ukrajina neće lako pobediti u vojnom smislu, to je gotovo nemoguće, očekujem da će dobiti veliki zamah na evropskom putu. Mislim da će biti donete odluke o hitnom početku pregovora i hitnom ulasku u EU”.

Kako je rekao, misli da će biti donesene odluke o hitnom počinjanju pregovora i ulaska u EU, zato što kreće takmičenje oko šefa NATO-a, kao i što SAD prave poseban blok koji nije mali.

“To će biti Poljska, Baltičke zemlje i Ukrajina. Onda će imati zemlje koje su veće od Franscuske i koje se približavaju Nemačkoj, to postaje jasno da će postati najmoćniji u Evropi a pod direktnom palicom SAD”, rekao je Vučić, prenosi B92.

Kako je rekao, doći će do promjene političke mape u Evropi.

Vučić je istakao da Srbija ima sve bliže odnose i sa Mađarskom, i da želimo da se pozicioniramo kao centralna zemlja.

Kako je kazao, smatra da će se dogoditi još mnogo toga i da je vidna promjena prema NR Kini, i da je prvi put Ursula fon der Lajen upotrijebila sintagmu “strateški rival”, što je američki termin.