Politika 03.12.2015.

Vučić: Balkan je bure baruta, dovoljna iskra da ponovo eksplodira

ČITANJE: 2 minute
savjet oebs
Premijer Aleksandar Vučić rekao je na otvaranju Ministarskog saveta OEBS da je Balkan i dalje bure baruta kome je potrebna jedna iskra da ponovo eksplodira.

– Moram da iskažem zabrinutost za stabilnost na Balkanu. Srbija je stabilna zemlja, ali dovoljno je nekoliko kriznih situacija u regionu, u Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Prištini da se cijeli region ponovo upali- rekao je Vučić.

Kako je rekao, to poručuje onima koji ne razumiju koliko je važna stabilnost na Balkanu.

– Sa usijanim glavama u Srbiji, mi ćemo znati da se izborimo- rekao je Vučić u govoru dobrodošlice na početku velikog samita OEBS u Beogradu.

Vučić je apelovao na sve goste Beograda da na konferenciji donesu zajedničke zaključke i preporuke za rješavanje mnogih problema, među kojima je jedan od ključnih migrantska kriza

– Za ovaj problem moramo da imamo zajedničku politiku- poručio je Vučić obraćajući se 22. Ministarskom savjetu OEBS u Beogradu.

Migrantska kriza, istakao je, pokazala je sve slabosti unutrašnje organizacije država i sistema, međunarodnih organizacija, ali nas je i podsetila da nema saradnje i podrške bez policijske i bezbednosne saradnje.

– Prisutan je i strah od pojave stranih terorističkih boraca, koji se pridružili ratu u Siriji i Iraku i taj strah raste…. raste i ksenofobija…- upozorio je srpski premijer, apelujući na potrebu da se izbjeglički problemi riješe.

Vučić je rekao da su kroz Srbiju prošle stotine hiljada migranata, “želeći da im se vrati pravo na budućnost”, i istakao da iako je Srbija spremna da učestvuje u rešenjima, njih moraju da donesu zajedničkim naporima prije svega zemlje koje udomljavaju izbeglice.

Ministarski savet OEBS u Beogradu počeo je plenarnom sjednicom koji je otvorio predsjedavajući OEBS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Na dvodnevnom Ministarskom sastanku OEBS, tokom kojeg će glavni grad Srbije ugostiti više od 40 ministara spoljnih poslova, učestvovaće i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU – Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Tjoborn Jagland.

(Agencije)