Region 17.09.2021.

VUČIĆ: Đukanović budućnost Crne Gore vidi u asimilaciji i nestanku srpskog stanovništva

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da odlično razumije poruke koje su upućene iz Zagreba i da one samo potvrđuju da Srbija nešto odlično radi, kada u regionu moraju toliko pažnje da joj posvete.

“Da sam nepismen i da ne razumem jezik, razumeo bih te poruke, svako bi razumeo. Ali, sadržajem nisam fasciniran. To govori – mi nemamo pametnija posla, očigledno da Srbija nešto mnogo dobro radi, kada moramo toliko pažnje da joj posvećujemo”, rekao je Vučić za TV Pink, komentarišući poruke sa zajedničke pres konferencije predsjednika Hrvatske i Crne Gore juče u Zagrebu.

Vučić je rekao da on i Milo Ðukanović budućnost regiona vide drugačije.

“On ubudućnost svoje zemlje vidi u asimilaciji i nestanku srpskog stanovništva, ja u poštovanju prava svih da budu svoji na svome. Oni bi želeo svoju zemlju da gradi, tako da ne bude Srba, ili da bar u početku nemaju politička prava. Onda da im uzmu crkvu, pa zatim pravo da se nazivaju Srbi”, rekao je Vučić.

Kako kaže, u Crnoj Gori su smislili trik za popis, tako što bi napravili poseban odjeljak – nacionalnost, da bi, kaže, svi rekli da su Crnogorci, dok bi poseban dio bila – etnička grupa.

“Ne znam kako su pravili distinkciju, zna se ko su pripadnici nacionalnih manjina, a ko etnička grupa. U Crnoj Gori bi da svedu Srbe na etničku grupu”, ukazao je Vučić.,

Vučić je poručio da nema ništa lično ni protiv koga u regionu, ali da ima protiv politike čiji je osnov nestanak Srba, uz tobože priču da se suočavaju sa problemima sa Srbijom, kao hegemonom.

“Mogu ponovo da poručim – ništa nas tuđe ne interesuje, osim elementarnih prava na opstanak, život Srba, što mi obezbeđujemo drugima”, rekao je Vučić.

(SB)