Vijesti 09.01.2016.

Vučić: Dosta je bilo tuđih i naših srpskih grobova

ČITANJE: 3 minute
vucic
Povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci se održava Svečana akademija. Iako je proglašen neustavnim odlukom Ustavnog suda BiH, svi zvaničnici RS prisustvuju ceremoniji, kao i premijer Srbije Aleksandar Vučić sa ministrima iz Srbije.

Predsjednik Vlade Srbije obratio se pristunim, a govor prenosimo u cijelosti.

-Došli smo u Banjaluku zajedno sa brojnim ministrima iz Vlade Srbije s namjerom da ukažemo poštovanje i pružimo podršku RS i njenim građanima.

Podrškom koju pružamo RS ponosimo se. Pravo da volimo svoj narod niko nije i niko neće moći da nam zabrane. Nikada više političari neće moći da podižu barijere, svađaju i udaljavaju jedni od drugih.

Građani RS, niste usamljeni, Srbija je uvijek tu. Kako je Dejton propisao, obaveza Srbije je da štiti RS i niko neće moći da ukine RS bilo kakvim političkim dekretima. RS je stvorio narod, a ne politički dekreti.

Naša obaveza je da čuvamo i budemo garant teritorijalnog integriteta BiH, to činimo i činit ćemo. To sam bezbroj puta rekao u Beogradu i Sarajevu. Sudbinski smo vezani jedni za druge, živjeli smo vijekovima zajedno i živjet ćemo u vijekovima ispred nas.

U svim ratovima izgubili smo svi. Ove riječi gotovo nikome se ne dopadaju, ni u Beogradu, ni Banjaluci ni u Sarajevu. Dosta je bilo tuđih i naših srpskih grobova, hoćemo fabrike i da radimo više. S našim komšijama moramo da poštujemo i sa njima dijelimo dobro i zlo. Nemojmo da prebrojavamo.

Došao sam da govorim o onome što je prioritetni zadatak, a to je budućnost. Svijet se mijenja brzinom koja jedva može da se prati. Naša i vaša budućnost neće zavisiti koliko smo veliki, već koliko smo brzi i vrijedni. Brzi u napretku i hvatanja koraka sa svima u svijetu, a ne u emocijama.

Krajem prošle godine u svijetu je najavljeno testiranje prvog kvantnog kompjutera, za dvije godine bit će izvršeni testiranje supersoničnih vozova, u Amsterdamu pripremaju most koji će biti odštampan na 3D štampaču itd. Iako se to sve dešava u našem globalnom selu, pitanje je čime se trebamo mi baviti u Srbiji, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Da li trebamo osvojiti nove mržnje ili nove proizvode dobre za sve nas. Da idemo putem ka nigdje ili da gradimo društvo po najvišim svjetskim standardima.

Važni odgovori su nam potrebni, odgovorni i trajni odgovori. Opstajemo ili nestajemo. Naše glave su važne, da ostanu na ramenima i da ih koristimo.

Zaostali smo i po broju visoko obrazovanih osoba u odnosu na evropske države. To smo mi i to trebamo mijenjati, popravljati i boriti se za to. Nama emocije na ovim prostorima nisu potrebne, potreban nam je mir, saradnja, učenje.

Potrebni su nam Andrići, Tesle, Selimovići i Pupini. Nećemo dozvoliti da RS bude usamljena, kao niti iko na Balkanu. Naša saradnja podrazumijeva gradnju mostova prema BiH, kako bi svi normalno živjeli, radili, učili i svi zajedno preživjeli i opstali.

Da iko od naroda na Balkanu nestane, onima koji ostanu ne bi bilo bolje. Potrebne su na i RS, BiH, Srbija, Hrvatska, saradnja, mir i zajednički život.

Postojanje svih tih entiteta i država daje osnovni uslov za budućnost, budućnost kojima će nas biti i u kojoj nećemo biti sami. To je budućnost za koju ste se borili i za koju ste skupo platili u Banjaluci i cijeloj RS.

Živjela Republika Srpska, živjela Srbija- poručio je Vučić

(Agencije)