Vijesti 31.08.2015.

Vučić: Evropskiji smo od Evrope!

ČITANJE: 2 minute
aleksandar-vucic-1356896622-247457

Srbija i njeni građani “evropskiji” su od samih Evropljana po pitanju migrantske krize, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je Srbija spremna da preuzme svoj dio odgovornosti u okviru zajedničkog, sveobuhvatnog rješenja.

Vučić je, na Strateškom forumu u Bledu, na panelu “Novi globalni poredak: konfrontacija ili partnerstvo”, kritikovao sporost sa kojom se Evropa suočila i reagovala na migrantsku krizu, te ukazao da se na takozvano sveobuhvatno rješenje čeka već šest mjeseci.

On je primjetio da je trenutno samo nekoliko zemalja regiona suočeno sa velikim problemom migracije, te da su to Grčka, Makedonija i Srbija.

“Suočeni smo sa zidovima. Istovremeno, mi smo prva zemlja koja registruje migrante. Oni ne bivaju registrovani u Grčkoj, a mi smo uspostavili prihvatni centar u Preševu i činimo sve da nahranimo izbjeglice, a uspostavićemo i prihvatni centar u Beogradu, koji je na njihovom daljem putu”, objasnio je Vučić.

On je naglasio da mi nismo navikli da se žalimo, kao što su to neke zemlje EU činile u vezi sa tim problemom.

“Iako Srbija nije članica EU, a strateški joj je cilj članstvo, spremni smo da preuzmemo naš dio odgovornosti. Srbija nije podigla zidove i bodljikave žice. To bi bilo lako za nas, a vi u EU ste ćutali kada se zid podizao”, kritikovao je Vučić.

Prema njegovim riječima, potrebno je da EU usvoji sveobuhvatno rješenje, a Srbija će preuzeti svoj dio odgovornosti.

Vučić je istakao da vjeruje da će EU usvojiti sveobuhvatno rješenje, ali je ukazao da se na to čeka već šest mjeseci.

Nakon što je čuo njemačku kancelarku Angelu Merkel i šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca nedavno u Beču, on je, rekao je, uvjeren da će EU uskoro izaći sa tim rješenjem.

Vučić smatra da je Evropi trebalo previše vremena da reaguje, podsjećajući da je mnogo diskustovano o raznim krizama, kao što su sirijska, ukrajinska i druge, a da nijedan problem nije riješen.

On je ukazao da Srbija, za razliku od susjeda, nije nasilno djelovala protiv izbjeglica.

BiH najveća briga

Istovremeno je podsjetio da u Srbiji postoje “glupi ljudi”, koji su htjeli da organizuju skupove protiv izbjeglica, a da to policija nije dozvolila.

Njegova najveća briga je, kako je istakao, Bosna i Hercegovina.

“Sve što se dešava u BiH me više brine nego albansko-srpski odnosi”, naglasio je Vučić učestvujući na panelu na kojem su govorili predsednik Slovenije Borut Pahor, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, premijer Luksemburga Gzavije Betel, kao i predstavnik generalnog sekretara UN Kristijan Fris Bah, generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer.

(Agencije)