Vijesti 07.12.2015.

Vučić: Gašić će biti smjenjen sa funkcije

ČITANJE: 2 minute
bratislav-gasic
Ministar odbrane Bratislav Gašić ne može da ostane na funkciji zbog izjave da “voli novinarke koje lako kleknu”, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

– Kada sam čuo šta se dogodilo, bio sam kao čovjek iznenađen i šokiran. To su stvari koje ne mogu da se dogode nikome, ili ne bi trebalo da se dogode- rekao je on.

Kako je rekao, uvijek je bio protiv hajki i harangi i postavljao ne samo svoja leđa za sve ministre.

– Postavljao sam sebe kao štit, i uvijek sam dobro uradio, štitio sam ih od lažnih napada i optužbi. Time sam štitio Srbiju i državu, od ovoga ne mogu da pronađem ni izvinjenje, ni opravdanje- rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je dobro što se Gašić izvinio, i da je to novost u našem političkom životu.

– Ali izvinjenje nije dovoljno. Moramo da zaštitimo sve žene u Srbiji, to je bila loša poruka za sve žene i kada sam postao premijer, rekao sam da će biti moderna, pristojna zemlja. To je zemlja u kojoj se ne vrijeđaju žene, u kojima nema mačizma i seksističkih uvreda- rekao je Vučić.

Gašić je primitivnu izjavu dao nakon posete “Prvoj petoletki namenskoj” u Trsteniku, kada je vidio kako dopisnica B92 čuči da ne bi bila u kadru dok ministar govori.

Nakon što je u medijima objavljena njegova izjava, ministar je uputio pisanu izjavu nešto prije 23 časa, u kojoj navodi da nema opravdanja za svoju izjavu i “sramno i skandalozno ponašanje”.

Ubrzo je reagovao i premijer Aleksandar Vučić, koji je naveo da je u pitanju sramno ponašanje bez opravdanja.

Novinarska udruženja su zatražila njegovu smenu i podržala najavljeni protest ispred zgrade Vlade Srbije.

B92 je osudila Gašićevu izjavu i navela da će konsekvence koje ministar bude pretrpio zbog svog političkog stava dati odgovor na pitanje o prirodi vlasti ove Vlade i dati odgovor na pitanje da li je stav ministra Gašića politička pozicija Vlade čiji je član.

Gašićevu izjavu je kritikovali su predstavnici opozicija, civilnog društva, povjerenik Rodoljub Šabić i povjerenica Brankica Janković, ali i njegova koleginica iz Vlade Zorana Mihajlović.

Ministar rada Aleksandar Vulin je rekao da je Gašićev komentar neprimeren, ali da je “dobar čovek i da je njemu sada najteže”.

(B92)