Politika 12.02.2016.

Vučić: Hagu sam poslao pismo, ne protestnu notu

ČITANJE: 2 minute
vucic
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Haškom tribunalu nije uputio protestnu notu, već pismo i da ne može da kaže šta piše jer je sadržaj povjerljiv.

– Pismo je, nije nota i povjerljivo je- rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa američkim senatorom Bobom Korkerom.

RTS je ranije prenio da je Srbija je poslala protestnu notu Haškom tribunalu zbog ponašanja suda prema predstavniku Srbije na ročištu povodom zahtjeva za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke (SRS).

Kako je navela RTS, Vučić je poručio sudu u Hagu da mora da poštuje Srbiju, navodeći dvostruke aršine koje taj sud primjenjuje.

Srbiji se, kako je naveo Vučić, ne dopušta da neke slučajeve vodi pred nacionalnim sudovima, za šta su druge države dobile saglasnost.

Osim toga, premijer je takođe izrazio nadu da će na Kosovu biti očuvana politička stabilnost, jer je to važno za sprovođenje sporazuma koji su u Briselu postigli Beograd i Priština.

Kako kaže, u Prištini će 17. februara biti “održane velike demonstracije, možda i najveće do sada na Kosovu”.

– Ja se ne radujem problemima koje imaju u Prištini- rekao je premijer i dodao da se zbog toga i ne ispunjavaju dogovori s Beogradom, među kojima je i sporazum o Zajednici srpskih opština.

Vučić je rekao da Srbija dosledno ispunjava sve svoje obaveze i da se nada da će to učiniti i prištinske vlasti.

Premijer Srbije je ocjenio da će u narednom periodu biti teško održati stabilnost u regionu, ali je istakao da je ona preko potrebna svim balkanskim državama.

Govoreći o regionu Vučić je istakao da niko na Balkanu ne može da ostane u sukobima, jer je mnogo problema tek pred nama.

-Neće ove godine biti lako da se prođe kroz godišnjicu osnivanja NDH i jasenovačkog logora, neće biti lako da se očuva stabilnost u BiH ni na drugim mjestima, ali mi moramo da je očuvamo jer je uslov našeg ekonomskog napretka- rekao je Vučić.

On je rekao da zato srbija nerijetko prećuti različite provokacije i “bodlje”, jer je to bolje za Srbiju i region.

-Ne govorim loše o našim prijateljima, komšijama, zemljacima, nezemljacima, zato što kad to radite onda ne možete u budućnosti kredibilno da razgovarate sa njima i postignete stabilnost koju želite- rekao je Vučić.

(Agencije)