Region 06.10.2022.

Vučić: Hrvatska samo radi svoj posao, ono što radi već 81 godinu

ČITANJE: 2 minute

Hrvatska nije kriva, oni samo rade svoj posao. Ja ih ne krivim. Hrvatska samo radi svoj posao, ono što radi već 81 godinu, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Pragu, gdje otišao na samit Evropske političke zajednice, komentarišući odluku Hrvatske da stopira uvoz ruske nafte u Srbiju preko Janafa.

Kako je rekao, imali su informaciju da je ta odluka donesena mnogo ranije.

“Onda smo mi tražili da bude derogirana ta norma za zapadni Balkan i za Srbiju i u nacrtu je trebalo tako da bude. A onda su se naše komšije pohvalile za to što te derogacije nije bilo”, rekao je Vučić.

On je naveo da će Srbija za naftu morati da se snađe na drugi način i plati višestruko veću cijenu.

“Što se tiče uvođenja ili neuvođenja sankcija, niste vi iz Hrvatske ti koji ćete voditi politiku Srbije, već narod Srbije”, naglasio je Vučić.

“Ja sam ponosan da je Srbija slobodna zemlja i da sama donosi svoje odluke”, zaključio je dodavši da će njegov odgovor biti “pristojan i dalekosežan”.

Na pitanje novinara hrvatskih medija da li će sada doći do prekida pregovora Beograda sa EU, Vučić je odgovorio kontrapitanjem: “Ne, a zašto bi? Mislite zato što Hrvatska insistira na tome? Mnogo uspeha vam želim po tom pitanju”.

Države članice EU izglasale su juče osmi paket sankcija protiv Rusije, koji je ovaj put usmjeren i na ograničavanje cijene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje izvan EU.

Na insistiranje Hrvatske, na čelu s premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem, taj paket obuhvata i Srbiju jer preko Janafa neće moći više da uvozi rusku naftu.


(N.M.)