Vijesti 24.03.2016.

Vučić i Dodik spustili vijence sa varvarinskog mosta

ČITANJE: 2 minute
dodik vucic vijenci
Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik spustili su vijence u Veliku Moravu, sa mosta u Varvarinu, gdje se održava centralna državna komemorativna ceremonija povodom Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja.

Centralna državna komemorativna ceremonija povodom Dana sjećanja na žrtve NATO agresije počela je kod Spomenika poginulim građanima na Varvarinskom mostu, a po jednu ružu spustili su u Veliku Moravu i članovi porodica deset stradalih Varvarinaca.

Komemoracija je počela tačno u podne kada su se oglasila crkvena zvona i služen pomen nastradalima, a potom je intonirana himna Srbije i oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost.

Skupu su prisustvovali i predsjednik parlamenta Srbije Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Komemoraciji su prisustvovali preživjeli, porodice žrtava, predstavnici Vojske, sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i veliki broj građana Rasinskog okruga.

Na praznik posvećen Svetoj Trojici bombarderi iz njemačkih jedinica NATO-a 30. maja 1999. godine projektilima su srušili most preko Zapadne Morave i tada ubili deset, a teško ranili 17 ljudi.

Sanja Milenković je najmlađa varvarinska žrtva, koja je bila jedan od najtalentovanijih mladih matematičara na svijetu, a imala je samo 15 godina.

Još nema odgovora na pitanje zašto je lokalni most u Varvarinu postao legitimna meta za NATO u nedjelju, na veliki vjerski praznik Svete trojice i pijačni dan, kada je u 13.00 časova sa četiri projektila bombardovan most na Velikoj Moravi.

Mnogi ljudi su nastradali u drugom naletu bombardera, kada su potrčali da pomognu povrijeđenima.

U Srbiji se danas komemorativnim skupovima i polaganjem vijenaca obilježava 17 godina od agresije NATO-a na SR Jugoslaviju, a vijence na spomenicima vojnim i civilnim žrtvama položili su predstavnici državnih institucija, Vojske, lokalnih vlasti, udruženja i građani.

Oznake: Milorad Dodik