Region 06.02.2023.

Vučić i Glišić oštro o socijalistima, Dačić i Ružić negiraju optužbe, lider SPS-a otkazao sve sastanke

ČITANJE: 3 minute

Sastanci prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koji su bili zakazani za utorak, 7. februar, otkazani su, saopšteno je večeras iz Vlade Srbije.

Ministar Dačić trebalo je da se sutra sastane sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, koji dolazi u posetu Srbiji.

Bilo je planirano i da se prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova sutra sastane i sa nerezidentnim ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije Osamom bin Dakhilom Al Ahmadijem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom video obraćanju na Instagramu rekao da ga koalicioni partneri brane kao Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova.

Socijalistička partija Srbije ostaje čvrsto uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića i podržava njegovu politiku u vezi sa KiM, rekao je predsednik te stranke Ivica Dačić.

Dačić je rekao za Tanjug da je to njihova zajednička politika već 11 godina.

Podsetimo, večeras su pojedini beogradski mediji preneli da su izbori u Srbiji mogući već u septembru, a ovo saznanje o okvirnom datumu izbora dolazi posle oštrog govora lidera stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sednici vrha SNS.

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Darko Glišić poručio je večeras Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) da je “bilo dosta sedenja socijalista na dve stolice”.

Glišić je rekao i kako SPS nastavlja „svoju praksu svakodnevnog flertovanja i udvaranja ljudima iz opozicije“.

„Obaveštavam ih da je SNS spremna danas da ide u opoziciju, ali da bude deo političkog mešetarenje neće nikada“, naveo je Glišić u pisanoj izjavi.

Glišić je naveo i kako Vučić „nije potpisao Briselski sporazum“, ali da jeste „najzaslužniji za povlačenje priznanja Kosova“, što je SPS, prema Glišićevim rečima, sebi kao zaslugu pripisivao sve vreme.

„Naša politika je ljubav i rad za Srbiju i naš narod, a ne fotelja po svaku cenu… Ako se rukovodite narodnom izrekom da umiljato jagnje dve ovce sisa, niti ste vi jagnje, a još manje smo mi ovca – dosta je bilo vašeg sedenja na dve stolice“, poručio je Glišić SPS-u.

Ministar prosvete i funkcioner Socijalističke partije Srbije Branko Ružić rekao je danas da ne vidi utemeljenje u kritikama da SPS flertuje sa opozicijom, koje su na račun njegove partije izneli lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić, i ocenio da je SPS uvek vodila državotvornu politiku.

„Mogu da potvrdim našu državotvornu orjentaciju uveren sam da će predsednici SNS-a i SPS-a Aleksandar Vučić i Ivica Dačić razgovarati o svemu. Ne vidim utemeljenje ovih kritika, smatram da je Aleksandar Vučić odneo pobedu za državu u parlamentu Srbije. SPS postoji 33 godine, a da flertujemo sa opozicijom ne bi naš zajednički kandidat na predsedničkim izborima osvojio tako dominantnu pobedu“, rekao je Ružić na Radio televiziji Vojvodine.

Za stavove SPS-a o sankcijama Rusiji ili Kosovu i Metohiji, Ružić smatra da nisu populizam, već državna politika i kako je dodao „ne vidi da ti stavovi ne korespondiraju sa stavom države.

Ružić je dodao da „ovo kompleksno vreme“ i da Vučić ima najkorektnijeg i najiskrenijeg saveznika u Dačiću sa kojim je zajedno radio i na potpisivanju Briselskog sporazuma i na otpriznavanju nezavisnosti Kosova.

Odbacio je tvrdnje da SPS ucenjuje naprednjake i Vučića i istakao da su svi poslanici SPS-a i Jedinstvene Srbije u skupštini glasali za Izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine.

„Ne treba podizati tenzije, država je u teškom trenutku i najlekovitije je da predsednici SNS-a i SPS-a razgovaraju na ovu temu jer mislim da ovo šteti Srbiji“ ponovio je Ružić.

On je dodao da su izbori jedan od načina da se proveri podrška državnoj politici, prenosi nova.rs.

(SB)

Oznake: Ivica Dačić