Region 18.03.2023.

Vučić i Kurti na sastanku u Ohridu, predstavnik Prištine uoči susreta provocirao

ČITANJE: 2 minute

Danas se u Ohridu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, održava sastanak na kom će se susresti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer samoproklamovanog Kosova Aljbin Kurit. Sastanak je sazvao visoki predstavnik EU Žozep Borelj, a odvijaće se uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

I dok Vučić tvrdi da u Ohridu neće ništa potpisati, već da će se samo razgovarati o normalizaciji odnosa, Kurti navodi da Vučićeve izjave nisu konstruktivne, te da će se, ako nema potpisa, nastaviti sporenje.

Najavljeno je da će danas u Ohridu Borelj i Lajčak odvojeno razgovarati sa Vučićem i Kurtijem, posle čega će biti održan zajednički sastanak.

Borelj je izrazio očekivanje da će se Vučić i Kurti u Ohridu dogovoriti o primeni plana EU za normalizaciju odnosa, čiji je tekst “zatvoren”, ali je pitanje kako i kada će sporazum biti sproveden.

“Ranije je bilo sporazuma koji nisu sprovedeni i to se sada ne može desiti”, rekao je Borelj. On je poručio da je vreme da Beograd i Priština “preuzmu odgovornost” i učine korak ka EU.

“Sastanak u Ohridu biće drugačiji od prethodnih, jer ćemo se fokusirati na razgovor o Aneksu o implementaciji predloga EU, koji treba da dovede do dalekosežne normalizacije odnosa Kosova i Srbije”, naveo je Borelj. Vučić je u petak izjavio da se mora razgovarati, jer mnogi želeUz konstataciju da nije preveliki optimista, Vučić je poručio da je Beograd uvek spreman da razgovara o kompromisnim rešenjima.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je očekivanje o pozitivnom ishodu razgovora u Ohridu i naveo da Vašington podržava svaku priliku koja zemlje regiona vodi ka miru i evroatlantskim integracijama. Evropski predlog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije pruža izuzetnu priliku za trajni mir između dve zemlje, rekao je Eskobar.

Premijer samoproklamovanog Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je zainteresovan za dogovor sa Srbijom, dodajući da izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića nisu konstruktivne, objavio je Klan Kosova.

Kurti je naveo da „Srbija neće kapitulirati u Ohridu, jer se to već dogodilo u Kumanovu 9. juna 1999. godine“.

On je dodao da se bez potpisivanja evropski predlog ne može nazvati sporazumom, ali da će razgovori biti nastavljeni.

Kako je najavljeno iz Predsedništva, Vučić je u 09.25 imao sastanak sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, prenosi nova.rs.

(SB)