Region 26.05.2021.

VUČIĆ: Ima promjena u odnosima Atine i Prištine, ali Grci nas uvjeravaju da neće priznati Kosovo

ČITANJE: 1 minuta

Grčka nas uvjerava da neće da prizna tzv. Kosovo, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da narednih dana slijede “velike i važne” konsultacije po pitanju Kosova i Metohije.

Vučić je za TV Pink, na pitanje o spekulacijama da bi Francuska mogla da preuzme “palicu” u vezi dijaloga Beograda i Prištine, odgovorio:

“Razgovaraću narednih dana. Za nas je važno da mi čuvamo naše nacionalne i državne interese, a o svemu drugom narednih dana”.

Kako je rekao, biće velikih i važnih konsultacija, u Beogradu, a zatim očekuje i nastavak dijaloga u Briselu, prenose agencije.

Upitan za navode da bi Francuska mogla da predloži privremeni sporazum po kojem bi sjever KiM dobio autonomiju, a SPC poseban status, u zamjenu za priznanje Grčke i viznu liberalizaciju za Kosovo, rekao je:

“Možemo narednih dana o tome. Ne bih unapred govorio i pre nego što nešto znamo”.

Dodao je da je bilo nekih promjena u odnosima (Atine i Prištine).

“Očekujem da vidim, pošto je bilo nekih promena u odnosima, da li je u pitanju samo trgovinska kancelacija ili postoji ‘point of ineterst’ između Prištine i Atine. Videćemo kako to ide, pa ćemo obavestiti javnost”, rekao je Vučić.

Na spekulacije da bi Grčka mogla da prizna Kosovo, kaže da Srbiju ta zemlja uvjereva da to neće učiniti.

“Oni nas uveravaju da neće da priznaju, a ove stvari koje smo videli nisu za nas svakako najbolja vest. Videćemo, obavestićemo javnost o tome”, rekao je Vučić.

(SB)