Politika 08.10.2022.

Vučić: Imamo na stolu prijedlog Francuske i Njemačke za Kosovo

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, obraćajući se naciji iz Palate “Srbija” u Beogradu, da na stolu ima prijedlog Njemačke i Francuske za Kosovo koji predviđa da Priština postane članica UN, bez formalnog priznanja Beograda.

Rekao je da je Srbija spremna da razgovara, ali da je članstvo Kosova u UN neprihvatljivo za Beograd. Vučić je kazao i da će 2. ili 3. novembra početi procedura prijema Kosova u Savjet Evrope. Ono što nosi sve klastere i sva poglavlja u pregovorima sa EU jeste situacija na Kosovom, i jeste usklađivanje naše sa spoljnom politikom EU, podsjetio je predsjednik Srbije.

Naglasio je da će se Srbija, po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, rukovoditi svojim interesima i da “nikome ništa ne duguju”.

Kada je riječ o energetici, Vučić je ocijenio da se Hrvatska pokazala kao nepouzdan partner zbog čega će Srbija krenuti u izgradnju novih naftovoda, od kojih će prvi biti izgrađen od Novog Sada do Mađarske.

Naglasio je i da je situacija sa snabdijevanjem gasom i strujom stabilna, te da Srbija već deset dana nije prinuđena da uvozi električnu energiju.

Vučić je podsjetio i da će penzije biti uvećane u dva navrata – u novembru i januaru – kao i da će od 1. januara biti povećane plate u javnom sektoru.  Najavio je i da će mladima koji se za to prijave, prije Nove godine biti isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 5.000 dinara.

Vučić je naglasio da Srbija dosad nije odustala ni od jedne velike investicije, kao i da će u narednih godinu dana biti završeno pet auto-puteva i brzih saobraćajnica.

 (E.M)