Region 11.12.2022.

Vučić: Izdao sam najvažnije naređenje, pozivam Srbe da ne nasjedaju na provokacije

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je izdao “najvažnije naređenje, koje je Savjet prihvatio”.

„Mi smo preduzeli odgovarajuće mere na zaštiti naše otadžbine, u skladu sa tim izdao sam najvzanija naređenja i Savjet za nacionalnu bezbjednost ih je prohvatio i moram da kazem da sma jako ponosan na naše vojnike i policajce“, rekao je Vučić.

On je naveo da niko iz Beograda nije naredio barikade i dodao da one nisu napravljene jer su nečiji hir, već zato što su vid protesta. Vučić je naveo i da se na tim blokiranim putevima ne kreću Albanci. Predsednik Srbije je pozvao Srbe i Albance na očuvanje mira i smirivanje situacije, prenosi Nova.rs.

On je pozvao Srbe na Kosovu da ostanu smireni i staloženi.

„Danas je za mene najteži dan od kada sam predsjednik Srbije“, rekao je Vućić.

„Analizirali smo sve što se dešava na Kosovu, kao i međunarodni aspekt, situaciju na terenu“, izjavio je Vučić za RTS nakon održane sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost povodom aktuelne situacije na Kosovu.

„Događa se sve ono što smo najavljvali i juče i prehtodnih dana i nedjelja“, ocenio je Vučić. On je rekao da na samom terenu smo imali „tešku borbu za opsatanak jednog naroda na svojim ognjištima“.

Vučić je naveo da je pred Srbima na Kosovu „treška noć“.

„Ja se nadam i imamo uvjeravanja iz KFOR-a i Evrope da oni neće preduzimati nasilne akcije protiv demonstranata i nadam se da će tako proći, učinićemo sve da se sačuva mir i stabilnost“, rekao je on.

Podsjetimo, večeras oko 19 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike održana je sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost, kojom je predsjedavao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sjednici, između ostalih, prisustvovali su predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar policije Bratislav Gašić, direktor BIA Aleksandar Vulin, ministarka pravde Maja Popović, direktor Kancelarije za Kosovo i metohije Petar Petković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Srbi sa sjevera Kosova u subotu su postavili barikade u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

(Z.M)