Region 12.12.2022.

Vučić: Izneću pred njih pet sporazuma, koji od njih da poštujemo?

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je danas koji od pet sporazuma Beograd treba da poštuje, kada Priština i oni koji joj pomažu ne poštuju nijedan od njih.

On je komentarišući izjavu šefice njemačke diplomatije da je neprihvatljivo slanje srpskih snaga na KiM, rekao da je ona odgovorila umjesto komandanta KFOR-a koji još nije ni dobio takav zahtjev od Srbije. Kako je rekao, KFOR će zahtjev dobiti tek u četvrtak poslijepodne nakon procedura koje moraju da se ispoštuju, pa upitao:

“Ja sad imam pitanje za sve njih, kažite mi molim vas, izneću pred njih pet važnih dokumenata, koji od njih da poštujemo? Kažite nam jedan mi ćemo taj jedan da poštujemo, vi izaberite, hoćete Kumanovski sporazum, Povelju UN, Rezoluciju 1244, Briselski sporazm, Vašingtonski. Kažite nam, šta hoćete? Je l vi razumete da oni nijedan od tih sporazuma ne poštuju, ni Priština ni oni koji im pomažu. Sad su priznali da su to radili i nekima drugima. Kažite nam, šta hoćete?”.

On je rekao i da se Beograd zalaže za mir: “Činimo sve, radili smo juče ceo dan, dok nismo dobili uveravanja da neće upadati zajedno, molimo da nevine Srbe puste na slobodu, i da ne puštaju policiju naoružanu do zuba, sa dugim cevima. To nemaju ni po jednom pravu mogućnost da urade. Mi ne želimo sukob, sve na svet nam je potrebno, ali to ne”, prenose srpski mediji.

“Niko ne zna gdje je Pantić”

Što se tiče izjava koje su došle od zapadnih zvaničnika, on je rekao da morate svaku detaljno da anlizirate da znate kako je do njih došlo. On je rekao da ono što se dešava na Kosovu nije samo zato što je uhapšen Dejan Pantić, koji je, kako je precizirao, negdje zatočen, a da niko ne zna ni razlog zašto niti gdje je on sada.

“Nije to jedini razlog, dan pre toga je (Aljbin) Kurti rekao da su detinjaste želje da se formira ZSO. Na dan kada vam Berbok kaže neko je spustio tenzije, na taj dan, tu noć, ste upadali sa spceijalcima i hteli da zauzimate opštinske komisije. Znali ste da izbora neće biti, ali hteli ste da provocirate Srbe. Tobož hoćete da odložite izbore, ali šaljete specijalce da zauzimate prostorije, zašto? Gde to piše da vi imate pravo da uđete sa dugim cevima sa sever? Pokažite mi gde to piše. Tako su razarali Republiku Srpsku, tako razaraju sve”, rekao je on.

Vučić je dodao i da “vjeruje da ćemo sačuvati mir”: “Daćemo sve od seve da tako bude i pozivam naš narod da ni na koji način ne ugrožavaju KFOR i Euleks”.

Što se tiče jučerašnje sednice, on je rekao da želi svima da kaže da sam ponosan na “naše oružane snage i na naše pripadnike”.

“Ovoga puta ja sam juče gledajući pripadnike narših snaga govotovo zaplakao, to nema veze sa Kosovom, prosto sam presrećan kada sam video jedinstvo, opredeljenost i želje da se izvrši svaki zadatk koje državno rukovodstvo bude postavilo, ponosan na njih, njihove porodice i hvala im”.