Region 15.06.2021.

VUČIĆ: Kurti i Albanci u Briselu pokušali da okončaju dijalog, ne žele da razgovaraju o ZSO

ČITANJE: 6 minuta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon nove runde razgovora u Briselu, da je dogovoreno da se dijalog nastavi do kraja jula, ali i konstatovao da ovakvom sastanku nije prisustvovao, zbog, kako kaže, odsustva odgovornosti i realnosti sa prištinske strane.

„Dogovoreno je da se do kraja jula nastavi dijalog i nadam se da je to jedna važna stvar, koja bi mogla da garantuje očuvanje mira i stabilnosti, a sve drugo bi bilo izlišno kimentarisati”, rekao je Vučić novinarima, prenose agencije.

Preneo je da prištinska delegacija ne želi da ispuni ugovore koji su Albanci potpisali i ne želi da razgovara o Zajednici srpskih opština.

„Oni su tražili hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisnost Kosova. I nazivaju incidentima i provokacijama činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim cvrkvama. Bio sam veoma blag, jer nisam želeo da ukažem na druge stvari, zbog potpunog odustsva realnog odgovora”, rekao je Vučić.

On je dodao da će u narednim danima razgovarati sa Srbima sa KiM, jer je, kaže, veoma uplašen, videvši sa koliko neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti.

„Spremni smo da prihvatimo svaki datum i dan za nastavak razgovora, to je veoma važno i ne postoiji ništa važnije za nas od obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti za naš narod na KiM i poštovanja svega potpisanog”, rekao je Vučić.

Predstavnici EU su intervenisali par puta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da do kraja jula očekuje sledeći sastanak sa prištinskom delegacijom, a da će do tada tehnički timovi da razgovaraju o nestalim osobama, primećujući da ne zna o čemu će razgovarati, jer je Beograd sve uradio i prihvatio.

„Prihvatili smo ono što je rekla EU, ne znam o čemu dalje da razgovaramo, da li o tome da li je Veljko Odalović Gebels ili Gering”, kazao je Vučić novinarima nakon trilateralnog sastanka u Briselu.

Navodi da su se predstavnici EU ponašali korektno na sastanku, a na pitanje novinara da li su intervenisali, Vučić kaže da su intervenisali par puta, ali da neće o tome da priča.

„Bili su korektni i Borelj i Lajčak, pogotovu Borelj. Ne mogu ništa da mu zamerim, čovek je sve razumeo od prvog trenutka”, kazao je Vučić.

Podseća i da je prištinska i beogradska delegacija imala jutros pripremne sastanke i kaže da su ga pozvali i rekli da za 10 minuta počinje trilateralni sastanak.

„Idemo odmah, mi smo spremni. Celu noć nisam spavao, razmišljao sam šta ćemo da radimo, ušao sam spreman na sastanak, onda sam shvatio da su oni izašli sa nečim što uopšte nisu rekli predstavnicima EU na pripremnom sastanku da će da pokreću”, ističe predsednik.

Naglasio je da je prištinska delegacija predložila da se umesto formiranja Zajednice srpskih opština uvede nacionalni savet za Srbe na KiM onako kako je Srbija uvela nacionalne savete za manjine.

„Vi stanete i ne znate da li da se smejete, plačete… Razumete da imate posla sa ljudima koji nisu ozbiljni i odgovorni”, kaže Vučić.

Provocirali su, bio sam oštar prema Kurtiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je je na današnjem sastanku u Briselu bio oštar prema Aljbinu Kurtinu, ali da nije prešao granicu, da na tom sastanku nije bilo apsolutno ništa oko čega su se njih dvojica mogli složiti, kao i da je prišstinska strana pokušala da nas isprovocira kako bismo mi okončali dijalog.

Predsednik Srbije je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše da se moglo čuti da je bilo burno tokom sastanka sa Kurtijem.

Vučić je istakao da nije izgovarao uvrede na račun Kurtija, niti da ga je opsovao, ali da je oštro reagovao na to što je Kurti usred problema govorio o šefu komisije za nestale osobe Veljku Odaloviću kao o „Geringu i Gebelsu iz Miloševićeve partije”.

„Apsolutno se ništa nismo mogli složiti. Čovek je došao da se ne bi dogovarao ni o čemu i da kaže – došao sam da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo. Moj odgovor je bio – nikad. I onda se on detonirao”, kazao je predsednik Srbije, posle trilateralnog sastanka predstavnika Beograda i Prištine sa evropskim posrednicima.

Kako je rekao, ovo što su Albanci danas radili u Briselu bio je pokušaj da se okonča dijalog.

„Oni su verovali da ćemo mi posle njihovih reči ljutito da napustimo sobu, da izađemo i da se više nikada ne vratimo, jer bi za to bilo bezbroj opravdanja. Naravno da to nismo uradili, posvećeni smo dijalogi i nastavićemo da radimo na dijalogu, ali samo želim da razumete da ovo nije ličilo na dijalog već na iznošenje ličnih političkih stavova”.

Uplašen sam za sudbinu Srba na KiM više nego pre

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je nakon trilateralnog sastanka uplašen za sudbinu Srba na Kosovu i Metohiji mnogo više nego što je bio zbog toga što je uvideo ko upravlja u Prištini misleći na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Vučić je novinarama, nakon sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kazao da je za Srbiju važno da sačuva stabilnost i mir.

„Uplašen sam za sudbinu Srba mnogo više nego što sam bio jer sada razumem ko upravlja u Prištini i nisam preveliki optimista”, kazao je Vučić.

Dodaje da će Beograd ipak dati sve od sebe da se dijalog nastavi i da se obezbedi sigurnost za građane Srbije na Kosovu i Metohiji.

Suština u sadržaju, ponašanje Kurtija manje bitno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu nakon trilateralnog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine da je nezadovoljan suštinom razgovora, dok je forma i ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija manje bitna.

„Suština je u sadržaju, ponašanje je manje-više bitno”, kazao je Vučić novinarima.

Prema njegovim rečima, na Kurtijeve pretnje da će podneti tužbu za genocid protiv Srbije, rekao mu je da učini to više i da prestane samo da preti.

„Nije to problem, problem je sadržaj, uvek je suština bitna, a ne forma. Verujte mnogo je manje rekao od onoga što će da kaže da je rekao, ali to njemu ostavljam. Danas su raspisali neke izbore na Kosovu, neka se hvali i neka priča šta god poželi, za nas je važno i ono čime nismo zadovoljni je suština”, kazao je Vučić.

Ističe da je suština u tome da li hoće da se postigne nešto ili ne, odnosno hoće li dijalog i kompromis ili ne.

„Ali, ako dođete i kažete došao sam samo da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo, onda vam je jasno da nije došao na dijalog, već da provocira i da izazove reakciju Beograda ili moju ličnu da napusti tu prostoriju i kaže da napušta dijalog”, navodi predsednik Srbije.

Dodaje da Beograd neće da napušta dijalog.

„Mi smo za dijalog, nastavićemo da razgovaramo”, naglasio je Vučić i zamolio novinare da pitaju evropske predstavnike ko je bio konstruktivan, a ko ne.

(SB)