Politika 20.03.2016.

Vučić: Moram da priznam da ne razumijem uvijek hrvatske zvaničnike

ČITANJE: 2 minute
Vucic
Premijer Aleksandar Vučić nije htio da komentariše poruke hrvatskih zvaničnika da bi Zagreb mogao da blokira pregovore Srbije.

On je naveo da se trudi da “oćuti na provokacije”, te da je najviše što će reći da ih ne razumije uvijek.

– Priznajem da ne razumijem uvijek hrvatske zvaničnike i to je najteže što ću o njima da kažem- rekao je premijer, odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska obnovljene škole u Ljigu.

O blokadi pregovora, kojom prijeti Zagreb, najteže mu je da govori, jer se, dodao je, trudi da oćuti na provokacije.

– Samo neka nas puste i neka nas ne diraju, a mi nećemo nikoga kritikovati i napadati- naveo je Vučić i dodao da on ne brine zbog prijetnji i kritika, već je zabrinut zbog prava Srba u Hrvatskoj.

– Ćutao sam i kad su zvaničnici dozvolili crnokoušuljišima da se šetaju po centru Zagreba, jer sam htio dobre odnose s komšijama- poručio je Vučić, primijetivši da je prećutao sve pridike i to ne zato što se plašio, već zato sto je mislio da su stabilnost i mir klljučni za region i za narod u Srbiji.

Nastaviću da se tako ponašam, dodao je Vučić i poručio:

– Ne želimo svoju snagu nikome da pokazujemo, ali nećemo da dozvolimo nikome da nas unižava, ponižava, to ne smijemo i nećemo da dozvolimo”.

Kako je primijetio, Hrvatska je članica EU i Unija ne reaguje na neke stvari koje se čine u toj zemlji ili recimo Poljskoj, a da se to dogodilo u Srbiji reakcije bi već bile drastične.

– Ali, za nas je to dobro, jer mi želimo da budemo bolji nego što smo danas, a ne da se mjerimo vrednostima koje su davno prošle- zaključio je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Hrvatska Srbiji šalje prijetnje ničim izazvana, pri čemu prijeti ćorcima, a trebalo bi da obrati pažnju jer u EU već ima primjedaba na ton koji postoji u Zagrebu.

Poslije lekcije o Šešelju, Zagreb je po principu red politike – red prava, Beogradu poručio da hrvatsku saglasnost za otvaranje poglavlja 23. neće lako dobiti.

(B92)