Politika 16.11.2015.

Vučić: Mržnja mora biti zaustavljena

ČITANJE: 3 minute
Vucic
Premijer Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je prvi zadatak svih, poslije terorističkih napada u Parizu, ali i Bejrutu, da se zaustavi mržnja.

On je poručio da čitav svijet mora da nađe način da se izbori s terorizmom i osigura normalan i bezbjedan život svih ljudi, kako onih u Parizu, tako i onih u Siriji.

Vučić je, u autorskom tekstu u listu “Alo”, citirajući riječi proroka Muhameda, istakao da Srbija, kroz koju je prošlo stotine hiljada izbjeglica, to pokušava da radi od onog trenutka kada su se, držeci djecu i zavežljaje u rukama, na njenim granicama pojavile prve žrtve iste pošasti koja je napala Pariz.

“Nikakva podjela na bolje i lošije nije prihvatljiva. Arap nema prednosti nad ne-Arapom niti ne-Arap nad Arapom! Bijelac nije bolji od crnca niti crnac od bijelca. Jedino što je važno je bogobojaznost i lični kvalitet. Boja i vjerovanje ne igraju nikakvu ulogu. Sva ljudska bića su potomci Adema i Adem je, zaista, predak svih njih”, citirao je Vučić riječi proroka Muhameda izgovorene mnogo prije 26. avgusta 1789. godine i Deklaracije o pravima čovjeka i građanina, koja je proklamovala, suštinski, isto – da se “ljudi rađaju i žive slobodno i jednaki u pravima”.

Prema riječima srpskog premijera, i te prorokove riječi su dokaz da se, prije tri dana, u Parizu, nisu sukobili islam i civilizacijske vrijednosti nastale u Francuskoj revoluciji, nego, upravo suprotno, da su tog petka sve religije i sve vrijednosti bile žrtve besmislenog terora, oslobođenog svake vjere, a najviše one u život, pravdu i jednakost.

“I mislim da je to prva stvar koju, posle najiskrenijeg saučešća žrtvama, Francuskoj i cijelom svijetu, treba danas reći”, rekao je Vučić.

On je dodao da je svako ko pokuša da krivicu za parisku tragediju iskoristi za širenje mržnje prema Muslimanima i islamu, na istom, krvavom putu, kao i oni koji su pucali na nedužne ljude u pariskom kambodžanskom restoranu, ili na posjetioce koncerta u dvorani Bataklan.

“Zaustaviti mržnju, to je prvi zadatak, svih nas, poslije Pariza, ali i Bejruta. Istovremeno, čitav svijet mora da nade način da se izbori s terorizmom i da osigura normalan i bezbjedan život svih ljudi. I onih u Parizu i onih u Siriji”, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija, kroz koju je prošlo stotine hiljada izbjeglica, to pokušava da radi od onog trenutka kada su se, držeći djecu i zavežljaje u rukama, na njenim granicama pojavile prve žrtve iste pošasti koja je napala Pariz.

“Za nas su izbjeglice bile upravo to. Žrtve mržnje. I zato smo im pružili svu pomoć i omogućili im da bezbjedno i mirno prođu kroz našu zemlju”, naveo je premijer.

“Zato što mi znamo šta je mržnja i kakve posljedice ostavlja. Zato što smo iskusili i platili i sopstvenu i tuđu bezumnost. I zato što ne želimo da nam se to, ikada više, ponovi”, poduvkao je.

(Agencije)