Region 04.08.2022.

VUČIĆ: Napadi na Srbe ne prestaju, ništa što urade nikada nije dovoljno

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Novom Sadu, na centralnom obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane u hrvatskoj zločinačkoj akciji “Oluja”, da večeras obilježavamo pogrom, težak zločin i najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata.

– Dva su razloga zbog kojih smo danas ovdje. Prvi je tuga zbog ubijene djece, žena, staraca, 250.000 prognanih. Drugi je da bi se ta svjedočenja čula. Godinama u Srbiji kao da nije bilo svjedoka i nikoga ko bi ispričao kako su obični ljudi, civili ubijani, kako su im kuće pljačkane i paljene. Kako su ih, dok su u traktorskim kolonama napuštali Hrvatsku, napuštali svoja ognjišta, pljuvali i udarali, kamenovali… Nikoga da kaže da su bombardovali te kolone, ubijajući djecu i starce, malenu braću i sestre. Time smo ih pravdali i ponavljali zločin, time smo ravnodušnost proglasili za vladajuću ideologiju – rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da su Srbi oduvijek željeli da budu samo Srbi, jer nema razlika između srpskog naroda gdje god živio.

Vučić je rekao i da je srpskom narodu nametnut osećaj krivice zbog 18 godina zanemarivanja sjećanja na srpsko stradanje.

– Radili smo to gotovo čitavo punoljetstvo, 18 godina i nije nam bilo bolje od toga. Natovarili smo sopstvenom narodu vječni osjećaj krivice, oravdali smo svaki zločin.. Čak su nam i mijenjali ime, nazivali nas “hrvatskim Srbima”, “bosanskim Srbima”, “kosovskim Srbima”, a mi smo samo Srbi i razlike među nama nema. To što živimo u različitim državama, ne znači da pripadamo različitim narodima – naglasio je predsjednik Srbije.

On je istakao da napadi na Srbe ne prestaju, jer, prema onima koji napadaju, Srbi “moraju da plate na mostu i ćupriji” i ništa što urade nikada nije dovoljno.

Vučić je rekao da je prethodnih nekoliko dana, zbog krize koju je Priština izazvala na Kosmetu, bilo izuzetno teško za Srbiju i Srbe, poručivši da će Srbija čuvati svoj narod i državu.

– Čuvaćemo Srbiju, a na njihovu histeriju laži i prijetnji odgovaraćemo pozivanjem na mir – rekao je predsjednik Srbije.

On je poručio da je politika Srbije mir i samo mir, prenosi RTRS.

(SB)