Region 01.08.2020.

VUČIĆ NE PODRŽAVA ODLAZAK SRBA NA OBILJEŽAVANJE “OLUJE” Milošević: Idem u Knin

ČITANJE: 2 minute

Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke potvrdio je danas da će 5. avgusta biti na obilježavanju 25 godina od hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” u Kninu u svojstvu potpredsjednika Vlade Hrvatske zaduženog za ljudska prava.

Milošević je na Facebooku napisao da kao član Vlade, Srbin iz Hrvatske, svjestan opterećenja ratnog nasljeđa u društvu koje osjećaju Srbi u Hrvatskoj, ali i, kako je naveo, svi njeni građani, mora razmišljati racionalno i odgovorno, te pokušati doprinijeti boljem društvu i građenju kulture mira.

“Nije mi bilo lako donijeti ovu odluku, kako zbog privatne porodične tragedije, tako zbog svih onih Srba koji su u ‘Oluji’ nekog izgubili, onih koji su u izbjeglištvu, kao i onih koji su se vratili, iako im je proces povratka opstruisan. Sudbinu tih ljudi dobro znam jer skoro cijeli profesionalni i politički staž, proteklih 18 godina, pomažem u rješavanju njihovih problema”, naveo je Milošević.

On smatra i da je “sazrio trenutak da politika razumijevanja i poštovanja drugog pobijedi politiku mržnje”. Odlazak Miloševića na obilježavanje vojno-policijske akcije “Oluja” u Knin osudili su brojni zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

Vučić: Ne mogu da podržim

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je i o odlasku predstavnika Srba na obilježavanje akcije “Oluja” u Hrvatskoj.

On je rekao da ne može da podrži odlazak Srba u Knin.

“Za nas je važno da Republika Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju stradanje i tragediju srpšskog naroda. Najveće etničko čišćenje od Drugog svetskog rata”, rekao je Vučić.

Kako kaže, ne podržava odlazak Srba na obilježavanje akcije “Oluja”.

“Ja sam Miloradu Pupovcu rekao da ne mogu da podržim prisustvo Srba na ‘proslavi’ Oluje u Kninu, ali od mene neće čuti nijednu težu reč”, rekao je Vučić.

(A.M/banjaluka.net)