Politika 02.03.2021.

Vučić: Ne radim posao EU, već ono što bi uradio normalan čovjek

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sarajevu, nakon što je uručio donaciju vakcina za građane Federacije BiH, da ne radi posao EU, već ono što bi uradio svaki normalan čovjek i komšija.

“Ponašamo se normalno – kao komšije i prijatelji i ništa više ne tražimo, čak ni zahvalnost. Zamislite tu dozu bezobrazluka u tezi kad nešto EU donira onda je to solidarnost i onda je to dobro, a kada uradite ono što EU nije uradila, onda je to dominacija a nije solidarnost. Kakva je to bolest”, rekao je srpski predsjednik.

On je istakao da je sit “šupljih priča” u kojima kad jedni urade jedno onda je to divno, a “kad uradite više ili isto, onda to ne valja”.

“Od EU smo se nadali vakcinama, nismo ih dobili. Nijednu. Ni vi u Sarajevu, ni mi u Beogradu. Zahvalićemo EU kad dobijemo prve doze od `Kovaksa` i uvek ćemo da kažemo hvala. I Srbija i BiH se nalaze na evropskom putu. Ne radimo njihov posao, već radimo ono što bi normalan čovek i komšija uradio”, istakao je Vučić.

Komentarišući izjavu ministra inostranih poslova u Savjeta ministara Bisere Turković da su vakcine koje je donio proizvedene u Indiji i da ova indijska vakcina nema dozvolu za upotrebu u Evropi, Vučić je rekao da ne misli da je problem u vakcini.

“`Astra Zeneka` je odlična, problem je u tome kad god je u pitanju Srbija ili ja kao Aleksandar Vučić, onda uvijek mora da postoji nešto što ide direktno ili usput da kaže da su namjere bile drugačije. Kakve namere imam u Sarajevu, kakva dominacija? Kad ljudi ne znaju šta da kažu, onda lupe šta im padne na pamet”, istakao je predsjednik Srbije.

Bisera Turković izjavila je da je vakcina “Astra Zeneka”, koju je Srbija donirala FBiH, “veoma dostupna” i da se koristi, kako je rekla, uglavnom u siromašnim državama.

Komentarišući činjenicu da Srbija donira vakcine zemljama u regionu, Turkovićeva smatra da je riječ o potrebi za, kako kaže, afirmacijom i dominacijom Srbije u regionu, pa i o tome da se diže popularnost Srbije.

(Srna, E.M)