Politika 25.10.2015.

Vučić: Nema vremena za rekonstrukciju, izazovi su pred Srbijom, nećemo dizati ograde

ČITANJE: 5 minuta
vucic
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Vlada Srbije uspjela da održi političku stabilnost, zaustavi ekonomsko propadanje, sprovede plan za izlazak iz krize i održi dobre odnose u regionu.

– Srbija je uspjela da očuva stabilnost uprkos događajima u okruženju, danas je finansijski stabilna i ozbiljna zemlja, jedna od najuglednijih u Jugoistočnoj Evropi – rekao je premijer Vučić novinarima, sumirajući godinu i po dana rada svoje vlade.

On je izrazio zadovoljstvo rezultatima po sva četiri cilja koja je postavio na početku mandata – politička stabilnost, zaustavljanje ekonomskog propadanja Srbije i sprječavanje bankrota, pravljenje i sprovođenje plana za izlazak iz krize i dobra regionalna saradnja.

On je naveo da je Srbija uspjela da održi političku stabilnost, uprkos situaciji u regionu i Evropi i brojnim izazovima, od poplava, preko migranske krize, pokušaja donošenja rezolucije u Srebrenici, situacije oko ulaska Kosova u Unesko.

Vučić je rekao da je Srbija, poslije godina ekonomskog uništavanja i velikog minusa, izašla iz krize, te da je, iako je planirani deficit odobren od MMF za ovu godinu 5,5 odsto, deficit na nivou države sveden na 3,3 odsto, a da vjeruje da će biti i ispod tri odsto.

– Siguran sam da je MMF shvatio da smo to sistemski riješili i zato ne očekuje probleme po tom pitanju – rekao je Vučić.

On je dodao da nije zadovoljan brzinom strukturnih reformi javnih preduzeća i racionalizacijom javne uprave, te da očekuje da će biti novih zahtjeva MMF u tom pogledu.

Vučić je naveo da vjeruje da će privatizacija sedam preduzeća biti završena do Nove godine, kao i da moraju biti pokrenuta određena preduzeća koja su značajni nosioci rasta, poput MSK u Kikindi.

– Zato su važni razgovori sa Rusima – rekao je Vučić.

On je naveo da se Srbija drži plana za izlazak iz krize “kao pijan plota”, gotovo striktno i da su zato postignuti odlični rezultati.

Naveo je i da očekuje da će Srbija na svjetskoj biznis listi koja izlazi u narednim danima dramatično napredovati, dodajući da nećemo biti zadovoljni dok Srbija ne bude među prvih 30, 40 država.

– To pokazuje da je Srbija na dobrom i sigurnom putu – rekao je Vučić.

On je dodao i da je ova godina prva u više decenija u kojoj nije bilo rebalansa budžeta.

Premijer je, navodeći da će rast BDP u 2015. godini ići između 0,7 do 1 odsto, a da je siguran da će u 2016. godini rast ići i preko dva odsto.

– Onda to postaje dinamičan rast u kojem će svaki građanin jasno osjetiti poboljšanje za sebe i veću nadu za budućnost – rekao je Vučić.

Trenutni problem Srbije je “stari dug”, odnosno dug Srbijagasa ERusiji u visini od 303 miliona evra, kao i dug vojnim penzionerima od 160 miliona evra.

On je naveo da je Srbija vodila i politiku dijaloga sa komšijama ističući da vlada ne smije da bude vlada sukoba.

– Naša vlada je vlada koja probleme rješava, a ne koja ih pravi – zakljucio je premijer.

NE RAZMIŠLjAM O REKONSTRUKCIJI VLADE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u ovom trenutku ne razmišlja o rekonstrukciji vlade, kao ni o izborima, jer se Srbija suočava sa brojnim izazovima i poluhisterijom koja vlada u čitavoj Evropi.

– Treba da uspijemo da naš brod provučemo kroz takvu situaciju i ja se bavim time kako da se suočimo sa svim tim izazovima i da u svemu tome imamo što više. Kad budemo uplovili u mirnu luku, vidjećemo – rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Vučić je naglasio da Srbija nema vremena za izbore i rekonstrukcije vlade.

– Mi na izbore ne idemo ne zato što se plašimo rezultata, već i o tome i o rekonstukciji ne razmišljamo zato što se bavimo rješavanjem problema običnih ljudi – rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, poluhisterija vlada u cijeloj Evropi.

– Pogledajte šta se dešava oko nas. Mislite da će poslije ovokvih odluka biti velike stabilnosti u Makedoniji, Crnoj Gori, u Prištini… U Prištini ‘piju’ suzavac kao što ja pijem vodu. Pogledajte kako se to odražava na odnose Hrvatske i Slovenije, ili Hrvatske i Mađarske. Mislite da je u Bosni situacija idealna – pa nije. Treba da uspijemo naš brod kroz to da provučemo – rekao je Vučić.

“SRBIJA POSLE VUČIĆA BIĆE BOLjA OD SRBIJE PRE VUČIĆA”

Vučić je izjavio da građani znaju da će “Srbija poslije Vučića biti mnogo bolja nego Srbija pre Vučića”.

– To građani koji imaju korektan i pošten odnos, oni koji hoće da vide, a ne oni koji žmire i sebe vraćaju u devedesete, jer samo tako mogu politički da prežive, nedvosmisleno i vide – rekao je Vučić.

On je tako odgovorio na molbu da prokomentariše najavu potpredsednika DS Borislava Stefanovića da će objaviti knjigu o Srbiji poslije Vučića. Vučić je rekao da kao premijer ne želi da komentariše ozbiljnost DS-a i Borislava Stefanovića.

– Možda, nekada, ako budem imao vremena kao stranački funkcioner da se tim velikim i uspješnim ljudima pozabavim – rekao je Vučić.

(Novosti)