Region 19.12.2020.

VUČIĆ: Nešto se kuva i valja iza brijega, traži se da Srpska nema entitetska ovlašćenja

ČITANJE: 8 minuta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se promenom Dejtona traži da srpski narod ostane bez onoga za šta se borio i izborio u ratnom sukobu.

“Traži se da Republika Srpska nema entitetska ovlašćenja za koje se srpski narod borio i izborio u ratnom sukobu”, rekao je on za TV Prva.

Vučić je napomenuo da se o Dejtonskom sporazumu pitaju tri konstutitivna naroda u BiH, a ne ni Igmanska inicijativa, a ni predsednik Srbije.

“O tome će oni odlučivati, uz konsenzus, ne sme biti preglasavanja”, napomenuo je on.

“U pravu su i gospodin Visković i Antonijević kada kažu da postoje problemi u funkcionisanju Bosne i Hercegovine, ali kada postavite konkretno pitanje, nećete dobiti konkretan odgovor”, kazao je Vučić.

On je napomenuo kako je sa Hitlerom nedavno upoređen srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je predstavnik naroda koji je najstradalniji upravo u Drugom svetskom ratu.

“Zato to pitam i strane predstavnike. Šta je to što ćemo da menjamo? Evo da objasnim zašto to pitam. Od uspostavljanja ustava BiH, ja sam doneo da vam pročitam da vidite nadležnosti entiteta. Nadležnosti BiH su samo carinska politika, monetarna politika, migraciona politika, i tako dalje. Sve ostalo je u nadležnosti entiteta”, kazao je on.

Plašim se eufemizama

Vučić je potom ponovio da se teži oduzimanju nadležnosti entiteta, što se vidi i kroz pokušaj uspostavljanja Vrhovnog suda.

“Odbrana, pa i bezbednost, su u nadležnosti entiteta. A jeste li vi čuli za Vojsku Republike Srpske. Nema je, za to su zaslužni Pedi Ešdaun i ostali”, izjavio je Vučić.

“Pitao sam je direktrno – a šta to znači, kažite mi pošteno da je to eufemizam za oduzimanje nadležnosti Republici Sprskoj”, kazao je on.

“Oni će vam reči da nisu za ukidanje Republike Srpske. Suštinski im je plan da se ovlašćenja oduzmu Republici Srpskoj”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, oni hoće da nema nikakave ingerencije ni Federacija BiH ni Republika Sprska, jer po poslednjem popisu najviše ima Bošnjaka.

“Ljudi su u Srbiji zaboravili. SDA je ozbiljna, najveća i najmoćnija politička partija u BiH, oni su održali svoj kongres i doneli rezoluciju o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu i rekli da BiH vide kao podeljenu na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlasti, ali organizovanu na državnom, regionalnom i lokalnom nivou vlasti”, rekao je Vučić

SDA se zalaže da regionalni nivo vlasti čini pet ili više multietničkih regija, ali tu nema dva entiteta, niti Republike Srpske, naglasio je Vučić.

“Šta se sve kuva i šta se iza brega valja… jer niko ne govori precizno o čemu se radi, već je sve upakovano u lepu kutiju sa šarenom mašnicom – napravićemo divnu i funkcionalnu državu, a to podrazumeva otimanje nadležnosti Republike Srpske”, istakao je predsednik Srbije.

Na način, dodaje, da Srpska više nema smisla za svoje postojanje i da bi to onda bila ta funkcionalna država.

“SDA navodi za Grad Sarajevo – zalagaćemo se da administrativno područje grada Sarajevo obuhvata celokupnu teritoriju predratnog Sarajeva sa najmanje 10 opština u okviru šire regije. To znači da više ne bi postojalo kompletno Istočno Sarajevo, Lakovica, Pale i druge srpske opštine. I to je javno zalaganje najveće partije u BiH”.

Vučić navodi da je to postavljao pitanje svima u svetu koji se igraju sa tim, kao i Angelu Merkel dva puta i rekao im da se plaši tih uvijenih stvari i šta to sve zapravo znači.

Znam da je to eufemizam za uzimanje ovlašćenja Srpskoj, dodao je Vučić.

Vučić je dodao da se zaista trudio svih osam godina, dao sve od sebe da ne odgovori na desetine uvreda, kleveta, od toga “kako je snajperom nekoga ubija u Sarajevu, kako su se šalili sa njim u Srebrenici” kada je napadnut.

“Pružao sam uvek ruku jer mislim da odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine moraju da budu dobri. Ja mislim da Srbija mora da pokaže pijetet prema žrtvama sa bošnjačke strane i da čujemo šta žele. Delima sam se trudio da razvijamo najbolje moguće odnose. I što se tiče razmene robe i izgradnje puteva i pruga”, napomenuo je on.

“Stvari u Srbiji se nepovratno promenile”

Kako je rekao, primedbu o suverenitetu uvek iznosi Bakir Izetbegović, ali da on govori o teritorijalnom integritetu, jer je suverenitet podeljen na dva entiteta, i na odnos centralnih vlasti sa dva entiteta, i da u tome nema zlih namera.

“Mi smo ušli ne u projekte Drina-Drina gde je granica između Srbije i BiH već one projekte gde se ta reka nalazi na teritoriji Republike Srpske, a ne tamo gde mi dolazimo kao poseban investitor”, pojasnio je on.

“Da bih pokazao koliko poštujem Bosnu i Hercegovinu, išao sam jednako i u Sarajevo i u Banjaluku”, kazao je on.

Vučić je ocenio da su se stvari u Srbiji nepovratno promenile, od zemlje koja je bila u svemu najgora.

“Srbija je prva u Evropi po ekonomiji, prva je i po borbi sa koronom”, rekao je on.

Dodao je da je suštinski naš problem što smo se suočavali sa tim da i u politici moramo da gubimo.

“Srbija se toliko promenila, ali ne tako da se ponaša arogantno i bahato, osim da se trudi da ostane svoj na svome i da se bori za svoj narod”, napomenuo je on.

On je pokazao podatke da veća prava imaju Albanci u Severnoj Makedoniji, kojih ima manje, nego 28,6 odsto Srba u Crnoj Gori, a nemaju deseti deo prava kao Albanci u Severnoj Makedoniji.

“Mi nikada nismo narušavali nezavisnost Crne Gore, nismo se mešali u unutrašnje stvari, makar ne kao oni kad su priznali nezavisno Kosovo. Jedino što smo tražili je da Srbi imaju svoja prava. Mi imamo po Dejtonu prava na specijalne veze sa Republikom Sprskom, to je naše pravo”, kazao je on.

Vučić je rekao da u autorskim tekstovima u regionalnim medijima nema ličnih uvreda prema njemu.

“To je tako zato što Srbija više nije bezuspešna da zaostaje za Hrvatskom 10 godina. Zato što sledeće godine u ovo vreme mi ćemo prvi po ukupnom bruto domaćem prozivodu”, naveo je on.

“Ne žele da dozvole Dodiku ono što su sebi dozvolili”

Navodi da bi svaki put kada je išao u posetu Bosni i Hercegovini javio i bošnjačkom i hrvatskom članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i Komšiću kada dolazi na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Na pitanje o odbijanju Izetbegovića i Komšića da se sastanu sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Sarajevu, Vučić je rekao da imaju pravo na lične stavove.

Rekao je da nije njegovo da brani Milorada Dodika, koji je dovoljno u politici da to sam radi, ali postoje neprincipijelnosti kod drugih članova Predsedništva.

Vučić je kazao da je uvek pogrešno da se odbija razgovor, jer se bez razgovora ne mogu rešavati problemi.

“Ni meni se nikada nije sviđalo da putujem u Brisel, Vašington, gde sam imao nekoliko teških razgovora, ali morate da razgovarate“, objasnio je on.

Vučić je podsetio da su tog dana dva člana Predsedništva BiH Lavrovu zamerili što je pohvalio vojnu neutralnost BiH, a onda je Džaferović kazao da je BiH na putu u NATO.

“To nije politika BiH. Ti ne poštuješ politiku BiH. Radi se o ličnim stavovima Džaferovića I Komšića, ali nije stav BiH. Zašto ne dozvolite i Dodiku da ima svoj stav”, naglasio je on.

Vučić je ukazao da Srbija nijednim jedinim aktom nije ugrozila teritorijalni suverenitet BiH, a poneki članovi Predsedništva kažu da je Kosovo za njih nezavisno.

Što se zastave BiH tiče, za koju tvrde da nije bila prisutna na sastanku Dodika i Lavrova, Vučić je rekoa da svakako nije kriv Lavrov za to.

Takođe je kritikovao poređenje Dodika sa Hitlerom, rekavši da ne zna kako se predstavnik srpskog naroda može porediti sa Hitlerom, posebno pred predstavnikom Rusije.

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković kazao je da ni on ne bi učinio to što su dva člana Predsedništva BiH uradila i odbili sastanak sa Lavrovom.

“Ali, Dodik provocira svesno. Ne možete biti član Predsedništva, a ne poštovati zastavu te države. Nema logike da ste funkcioner i predsedavajući zemlje koju ne priznajete”, konstatovao je on.

Ukazao je da je RS dobijena na pritisak velikih sila u Dejtonu.

“Ako se sećate, Dodik je došao na vlast preko Amerikanaca, instaliran je za premijera kada je imao dva poslanika u parlamentu, jer su mislili da nije nacionalista”, dodao je on.

Na to je Vučić ukazao da je mislio da se ti koji su ga instalirali zalažu za vladavinu prava, da to ne rade tenkovima i na silu, da poštuju nas male narode.

“Mislim da traže od nas da poštujemo zakone i pravo”, dodao je on.

Visković je takođe ocenio da nije umesno porediti Dodika sa Hitlerom i ukazao da je jedna bugarska ministarka nedavno poredila Tita sa Hitlerom, što nije odgovorno ponašanje.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija Milan Antonijević izrazio je žaljenje zbog sitnih provokacija.

Ukazao je da 25 godina posle Drugog svetskog rata nije razgovarano o stvarima koje su se dogodile tokom rata.

“Prošlo je toliko godina I još uvek razgovaramo o sitnim stvarima Gubimo vreme na te stvari, dok se neke mnogo značjanije dešavaju. Evropa je otišla mnogo napred. U procentima možemo da ih dobijemo, ali u ciframa teško”, dodao je on.

(B92)