Politika 12.02.2016.

Vučić piše protest Hagu

ČITANJE: 4 minute
Vucic
Premijer Aleksandar Vučić piše protestnu notu sudu u Hagu koja će danas biti uručena Tribunalu – saznaju “Novosti”.

Prema našim saznanjima, predsjednik Vlade poručiće da ova međunarodna institucija mora da poštuje Srbiju, uz podsjećanje na sve naše dopise u kojima smo tražili i davali garancije za puštanje optuženika na privremenu slobodu zbog liječenja, a na koje se Tribunal oglušio.

Takođe, Vučić će podvući i dvostruke aršine koje Hag primjenjuje, kao i to da se Srbiji ne dopušta da neke slučajeve vodi pred domaćim sudovima, za šta su druge države dobile zeleno svijetlo.

Ovo će biti zvaničan odgovor naše države na, kako su predstavnici Vlade istakli, bahato i neprimjereno ponašanje sudije Alfonsa Orija koji je na prekjučerašnjem pretresu o tome šta naša zemlja čini da uhapsi radikale Vjericu Radetu, Jovu Ostojića i Petra Jojića, koji se terete za nepoštovanje suda, vikao i prekidao našeg zastupnika Sašu Obradovića.

Vučić je juče poručio da “nikome nećemo dozvoliti da nas ponižava, pa ni haškim sudijama”:

– Svi u Tribunalu treba da nauče da poštuju Srbiju. Prvo i najvažnije je da dobijemo odgovor zašto Tolimir nije pušten na privremenu slobodu, iako je Vlada prije više od četiri mjeseca uputila dopis i zahtjevala njegovo puštanje jer je bio teško bolestan. Ako smo mi to znali, morali su i oni da znaju, i to neuporedivo bolje. Ne govorimo o tehničkim, birokratskim zahtjevima, već o tome da čovjek danas nije živ. Neko je za to odgovoran, i moraju da nam pruže odgovore na ta pitanja.

Govoreći o slučaju Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića iz SRS, čije je izručenje zbog navodnog davanja mita svjedocima u procesu protiv lidera SRS Vojislav Šešelja, Hag prekjuče ponovo zahtjevao, Vučić je rekao:

– Te osobe nisu optužene za ratne zločine. Radi se o djelima za koja je propisana kazna od šest mjeseci do tri godine. Vi, gospodine Ori, i svi u Haškom tribunalu treba da naučite da poštujete Srbiju, a onda ćemo, u skladu sa zakonom i obavezama, da nastavimo razgovore.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić rekao je da “smo potpuno posvećeni ispunjavanju obaveza prema sudu, ali da očekujemo minimum poštovanja sa druge strane”:

– Dugo se bavim Hagom i ovo je prvi put da se na ovakav način predstavnici suda ponašaju prema bilo kojoj strani u procesu.

Prema viđenju ministra za rad Aleksandra Vulina, Tribunal je “Srbiju zamjenio sa nekom kolonijom ili je pogrešno pomislio da ima protektorat nad našom zemljom”:

– Još jednom su se osramotili. Srbija je suverena, samostalna i slobodna zemlja sa kojom niko tako ne može da razgovara.

SUDIJAMA ISTIČE MANDAT

Ljajić je istakao da Hag žuri sa zahtjevom za hapšenje radikala jer mandat sudijama ističe u martu.

– Ako to ne urade, onda mora da se traži saglasnost Saveta bezbjednosti UN za produženje mandata, što podrazumijeva obavezu država da finansiraju sudije i cjelokupnu administraciju – rekao je Ljajić.

On je podsjetio i da je u slučaju Šešelja sve greške napravio Tribunal, a ne Srbija:

– Od toga da neko leži 12 godina bez presude, do puštanja, pa zahtjeva da se Šešelj vrati. Bili smo bukvalno posmatrači, niti nas je ko šta pitao, a onda se od Srbije traži da svoje obaveze izvršava u vrlo nezgodnom trenutku.

ŠEŠELJ: UKINITE SUD

Prvi čovJek radikala ima konkretan prijedlog za vlast. Šešelj poručuje:

– Uputite inicijativu SB UN da se Haški tribunal što prije ukine, a svi preostali Srbi kojima se sudi ili izdržavaju kaznu vrate u Srbiju. U 95 odsto slučajeva osuđeni su nevini srpski političari, vojni komandanti i policijski oficiri.

On je istakao i da se Radeta, Jojić i Ostojić neće dobrovoljno predati i da su pošteni građani. Rekao je i da Vučić neće dozvoliti da na njega padne prokletstvo koje je palo na prethodne srpske lidere koji su izručivali naše ljude Hagu.

ZAHTJEV SRS

Srpski radikali traže da se Zdravko Tolimir sahrani uz sve državne i vojne počasti, bez obzira na to što ga je Haški tribunal osudio. Oni tvrde da je general ubijen jer mu je uskraćeno pravo na liječenje.

(Novosti.rs)