Region 23.01.2022.

VUČIĆ: Plašim se jednostranog pristupa Zapada u BiH

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sve tri strane u BiH zajedno sačuvati mir jer nikome nije do rata, ističući da se plaši neodgovornosti, neozbiljnosti, kao i jednostranog pristupa Zapada.

On je naglasio da smatra lošom porukom uvođenje američkih sankcija samo jednoj strani – Republici Srpskoj ili srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

– Јa o svemu tome mislim loše, ali naša odgovornost mora da bude na najvišem mogućem nivou zato što su nam potrebni mir i stabilnost. Mi najbrže rastemo, imamo najveće i najbolje šanse za ubrzani razvoj i napredak i tu šansu ne smijemo da propustimo – rekao je Vučić sinoć za televiziju Pink.

On je rekao da je turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana na nedavnom sastanku u Ankari pitao da li Bošnjaci hoće da grade auto-put do Srbije ili ne, pošto Srbija već gradi auto-put ka Sarajevu, dodajući da će to biti jedna od tema trilateralnog sastanka, koji bi trebao da bude održan poslije izbora u Srbiji.

– Hajde da probamo da rješavamo te stvari koje ljudima život znače, da probamo da rješavamo ozbiljne stvari i vidimo oko čega nema potrebe ni da razgovaramo. Samo nam recite da ili ne – naveo je Vučić.

Kada je riječ o saradnji sa BiH, Vučić ističe da, nažalost, o čemu god da se priča sa bošnjačkim predstavnicima, bilo da je riječ o zajedničkim ulaganjima ili o nečemu drugom, svaki razgovor se svodi na to da oni kažu: “Ma, da, ali vi ste počinili genocid”.

Prema njegovoj ocjeni, slično je i sa pričama o proslavi Dana Republike Srpske.

– Kažu da je strašno to što se dogodilo 9. januara u Republici Srpskoj. Pa šta je strašno? Bio defile jedinica sa onim puškama koje oni imaju, regularnih policijskih jedinica. Јa sam pitao sve međunarodne predstavnike o čemu se radi? Ali zato ne pišete šta se desilo u Bužimu i Sarajevu, to nije važno – ukazao je Vučić.

On je rekao da ne vidi zašto bi sto pušaka u defileu bio problem, kao ni smisao tih optužbi.

– Da, oprostite, metaforički govorim, svako selo ima toliko pušaka i u BiH i u Srbiji i na svakom drugom mjestu. Ne razumijem i ne mogu da shvatim šta je smisao svega toga, a odgovor druge strane ne čujete – naveo je Vučić.

Komentarišući nedavne uvrede i prijetnje Bošnjacima u Priboju, on je naglasio da to više nikad ne smije da se ponovi.

– Mi moramo da pokažemo poštovanje prema Bošnjacima. Naše je da poštujemo džamije, kao što od njih treba da tražimo da poštuju crkve. Treba i da razmišljamo o tome kako da ekonomski guramo zemlju napred i da zaštitimo svakog Bošnjaka u Srbiji koji se oseća ugroženim – poručio je Vučić.

(SB)