Region 17.01.2023.

Vučić poručio Rusiji: Nije fer pozivati na regrutaciju Srba u plaćeničku grupu “Wagner”

ČITANJE: 1 minuta

Rusija bi trebala prekinuti sve napore na regrutiranju Srba da se bore uz njenu paravojnu grupu Wagner u Ukrajini, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je poručio da “nije fer” pozivati na regrutiranje Srba u redove ruske paravojne grupe Wagner u Ukrajini, dodavši da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. Vučić je utvrdio da je takvo sudjelovanje protivno srpskim zakonima.

Aludirajući na tekst objavljen početkom januara na srpskom servisu Russia Today (RT Balkan) da privatna plaćenička grupa Wagner regrutuje nove pripadnike on je osudio oglas za prijavu dobrovoljaca ističući da je to protivno srpskim zakonima.

Ruska novinska agencija RIA Novosti emitovala je ranije TV snimku dvojice maskiranih muškaraca predstavivši ih kao srpske dobrovoljce na području Zaporožja u Ukrajini pod kontrolom Rusije, prenio je Reuters.

Predsjednik Srbije takođe je nazvao “notornim lažima” tvrdnje da su na barikadama na sjeveru Kosova sudjelovali pripadnici ruske paravojne grupe Wagner, ali je indirektno potvrdio da postoje aktivnosti Wagnera u Srbiji.

(A. S.)