Region 19.03.2023.

VUČIĆ: Postigli smo dogovor o nekoliko tačaka, ništa nisam potpisao

ČITANJE: 3 minute

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu uveče se obratio novinarima posle 12-satnog maratonskog sastanka u Ohridu i rekao da je postignut dogovor oko nekoliko tačaka i on je zadovoljan zbog toga.

„Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili postaće deo pregovaračkog okvira. U implementacionom planu za nas je od velikog značaja što je kao prioritetna obaveza stavljeno formiranju ZSO, i normalno je da sam zbog toga zaista zadovoljan, još se govori i o nestalim osobama, a priča se i o donatorskoj konferenciji”, rekao je on.

„Ja znam da nisam potpisao ništa, obojica smo stavili šta su njihove, a šta naše crvene linije. Mislim da smo dogovorili nešto i da ćemo nastaviti da radimo na tome”, dodao je Vučić.

„Ja ću u nedelju predstaviti svaku tačku, od ponedeljka biću spreman da primam na konsultacije predstavnike parlamenta, u mesecima pred nama nije lak posao. Ja verujem da će prištinska strana ispuniti odmah formiranje ZSO, ako mi budemo želeli da istrajemo na EU putu, naš napredak biće cenjen i po tome koliko smo spremni da implementiramo dogovoreno”, naveo je Vučić.

„Mislim ako je moguće da kažete da imate zrno zadovoljstva, ja mogu da kažem da imam zrno zadovoljstva, imali smo pristojan i konstruktivna razgovor.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se građanima Srbije u 11 sati i pokazati i objasniti plan.

Vučić je nakon sastanka u Ohridu rekao da je nekoliko tačaka implementacionog plana dogovoreno:

„Ovo je ozbiljan i odgovoran proces, a nešto što traje 150 godina nemoguće je završiti za jedan dan, rekao je Vučić, prenosi politika.rs.

Borelj: Dogovor o aneksu

Predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao da su se Srbija i Kosovo dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma o putu normalizacije odnosa dve strane.

U okviru tog aneksa dve strane su se obavezale da ispune sve članove sporazuma bez odlaganja i u dobroj veri, rekao je Borelj na konferenciji za novinare. On je podsetio da je sporazum postignut krajem februara, ali je danas bilo pitanje usaglašavanja oko njegove primene.

“Danas su na stolu bili praktični koraci, šta treba da se uradi, do kada i ko to treba da uradi. Dvanaest sati smo pričali o tome i mogu da objavim da imamo dogovor i sporazum kako to dve strane da realizuju”, rekao je Borelj.

Eskobar: Zadovoljan sam

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je vrlo zadovoljan postignutim dogovorom Beograda i Prištine u Ohridu, koji je bio “težak, ali neophodan”.

“Čuli ste Žozepa Borelja, EU ima mehanizam za obezbedi sprovođenje ovog dogovora i uvereni smo da će to funkcionisati”, rekao je on novinarima.

Eskobar se zahvalio evropskim prijateljima i dvojici lidera što su, kako je rekao, “imali političku hrabrost da urade ono što su uradili”.

Kurti: Druga strana izbegava potpis

Premijer samoproklamovanog Kosova Aljbin Kurti naveo je nakon sastanka u Ohridu da su došli da “potpišu sporazum, ali da druga strana to izbegava”.

„Došli smo u Ohrid da potpišemo osnovni sporazum o implementaciji aneksa. Druge strana, kao i na razgovorima u Briselu 27. februara izbegava da potpiše sporazum, a sada isto i aneks”, dodao je Kurti na konferenciji za novinare.

(SB)