Vijesti 24.10.2015.

Vučić: Postignuta saglasnost o pitanju izbjeglica

ČITANJE: 1 minuta
Vucic
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim i šefom rumunske Vlade Viktorom Pontom u Sofiji postigao saglasnost o pitanju izbjeglica.

– Mi u Srbiji sa posebnim interesovanjem pratimo rad tri zemlje koje će u budućnosti činiti Krajovsku grupu. Uvjereni smo da bi ekonomska saradnja mogla biti bolja. Naši prijateljski odnosi mogu ići na novi nivo – istakao je Vučić.

On je naglasio da je sa Borisovim i Pontom, osim izbjegličkog pitanja, razgovarao i o energetskom sektoru i isporukama gasa.

– Postigli smo sporazum sa Borisovim o pitanju izbjeglica. Nismo imali nijedan incident niti problem. Zaštitićemo naše tri zemlje i naš glas u Briselu će biti mnogo jači – kaže Vučić.

Bugarski premijer rekao je ranije da su Sofija, Beograd i Bukurešt spremni da zatvore svoje granice, ukoliko to učine Njemačka i Austrija radi zaustavljanja priliva izbjeglica.

Susret trojice premijera organizovan je sam dan prije sastanka koji je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker sazvao u Briselu, gdje će lideri zemalja zapadnog Balkana i nekih članica EU razgovarati o migrantskoj krizi.

Sastanku o migrantskoj krizi će, kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, prisustvovati šefovi država i vlada Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Rumunije, Bugarske, Austrije, NJemačke i Mađarske.

(Agencije)