Vijesti 20.02.2016.

Vučić: Potvrđeno da su službenici ambasade poginuli u američkom bombardovanju

ČITANJE: 2 minute
otmica libija
Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je dvoje srpskih državljana ubijeno u vazdušnom napadu SAD u Libiji.

Vučić je rekao da je ponosan na to kako su bezbjednosne službe u Srbiji vodile ovaj slučaj, ali da je došlo do “više sile”.

– Reč je o prvoj velikoj talačkoj krizi sa kojom se Srbija suočila. Ljudi bi bili oslobođeni da nije bilo ovog vazdušnog napada- rekao je Vučić.

Prema riječima premijera Srbije, ambasador SAD je izjavio saučešće Srbiji zbog ovog slučaja, a prema dostupnim informacijama američke obavještajne službe nisu znale da su u zgradi strani državljani.

– Tražićemo formalno objašnjenje od Sjedinjenih Američkih Država. Od CIA smo dobili neformalan odgovor da nisu znali, ali ćemo sačekati i zvanično da to dobijemo- rekao je Vučić.

Premijer je da će insistirati na odgovoru i “reći im sve u lice”, ali da nema namjeru da zaoštrava odnose sa SAD.

Premijer je rekao da je najodogovorniji za kidnapovanje je Ahmed Abaši, koji nije pripadnik ID, ali s njima sarađuje uz veliku materijalnu korist.

– Iza njega stoji druga osoba, ali ime ne mogu saopštim, da ne bi bili ugroženi životi drugih građana Srbije koji su u Libiji- rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da su članovi jedne libijske milicije nudile Srbiji zajedničku akciju oslobađanja otetih radnika ambasade Srbije u Libiji.

Nuđena je operacija u kojoj bi učestvovalo oko 1.000 ljudi, među kojima bi bilo i deset srpskih operativaca. Ipak, procijeili smo da bi takva akcija dovela do mnogo žrtava i da bi ugroženi bili i naši državljani- rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da je smrt otetih službenika ambasade Srbije u Libiji Slađane Stanković i Jovice Stepića potvrđena na osnovu fotografija. Njihova tijela biće prebačena u Srbiju u ponedjeljak.

Na pitanje B92 zašto je javnosti nekoliko puta saopštavano da će slučaj brzo biti rešen, pa čak i da će taoci biti oslobođeni “za 48 sati”, Vučić je rekao: “Zato što smo imali takva obećanja. Bili smo veoma blizu oslobađanja.”

(B92)