Region 05.10.2021.

VUČIĆ PRED ČELNICIMA EPP: Razlike između tri naroda u BiH izražene su više nego ikada

ČITANJE: 4 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u utorak u Sloveniji prisustvovao Samitu šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije (EPP) istakao je da je to bio važan sastanak o svim evropskim pitanjima, ali da je na njega najveći utisak ostavilo ono što je čuo o BiH, jer, kako kaže, razlike između tri naroda nikada nisu bile izraženije.

“Neću da komentarišem dalje, ali nisam bio naročito srećan onim što sam čuo o BiH i nije mi ulilo nadu da ćemo moći sa sigrunošću da računamo na apsolutno bezbedno i mrino okuržnje, da definišem to u blagoj formi”, reklao je Vučić u izjavi srpskim medijima u Sloveniji, prenose agencije.

Predsjednik Srbije je istakao da su razlike između tri naroda bile toliko velike, da ih, kaže, do sada nije primjetio u tolikoj ravni.

“Ono što su govorili – razlike nikada nisu bile izraženije”, ukazao je Vučić.

On je dodao da su na sastanku, između ostalih, govorili i austrijski kancelar Sebstijan Kurc, grčki premijer Kirjakos Micotakis, doskorašnji bugarski premijer Bojko Borisov, hrvatski premijer Andrej Plenković, Kristijan Šmit visoki predsatvnik u BiH, svi koji pripadaju EPP iz regiona.

Vučić je ukazao i da je bilo važno da razgovaju u okviru te evropske porodice partija poslije gubtika na CDU/SCU na njemačkim izborima, dodajući da je sada jasno da je snaga EPP koncetrisana u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

“Najzapadniji je Beč, čiji je kancelar iz EPP, a mi i Rumunija smo najistočniji na vlasti. Očekuje se i pobjeda Narodne partije u Španiji, ali o tom potom”, dodao je on.

Vučić je rekao da je danas EPP najveća partija u Evropi, uprkos drugom mjestu na njemačkim izborima.

“Uvek je važno šta se razgovara na tom skupu, jer je to uvek državni skup. Nije bio uštogljen, birokratski razgovor”, rekao je Vučić i dodao da se ni u čemu nije saglasio sa dva albanska predstavnika.

“Nemam iluzija po pitanju brzog ulaska u EU”

Nemam nikakvih iluzija po pitanju brzog ulaska u EU, istakao je u Ljubljani, uoči Samita EU-zapadni Balkan, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u izjavi novinarima, upitan da li postoji neki rok koji može biti prihvatljiv za zemlje zapadnog Balkana i koliko će naša zemlja da istraje na tom putu, kazao da je na Samitu EPP saznao da je slovenačka delegacija podržana od austrijskog kancelara Sebastijana Kurca predložila da se napiše u tekstu zvaničnog saopštenja prijedlog da do 2030. sve zemlje i teritorije našeg regiona budu dio EU.

Ukazao je da se o tome vodi velika borba sa, prije svega tri zemlje, koje su otvoreno protiv proširenja, a više ih je inače.

“Mislim da to neće biti prihvaćeno. Duga je noć, ali mislim da neće biti spremni lideri EU da to private”, podvukao je Vučić.

Kaže da ih je iznenadilo da to ne izaziva onakvo uzbuđenje na Balkanu kao ranije. Vučić je rekao da smo naučili godinama da moramo da brinemo o sebi, da razumijemo ne samo svoju svakodnevnicu, već i njihove političke potrebe, koje su takve da u ovom trenutku proširenje na Balkan nije dominantna i nije popularna tema.

“Za nas je važno da budemo na evropskom putu, i neću da ponavljam floskule zbog sebe itd. Važno je da budemo na tom putu zbog sebe. Moramo imati na umu da 62 odsto trgovinske razmene ostvarujemo sa EU, čak 67 odsto izvoza ide u EU. Ne možemo bez toga da preživimo”, rekao je on.

Podsjetio je da Srbija pripada evropskom kontinentu i to joj je prirodno mjesto, ali isto tako moramo da vodimo računa o sebi.

Vučić je istakao da imamo veliku šansu zbog dobre stope rasta.

“Mislim da je za EU važno da nas sve prime. Srbija je po pitanju spremnosti je najspremnija, posebno po ekonomskim parametrima smo ubedljivo najspreminiji. Ali to je pitanje političke odluke”, ukazao je on.

Istakao je da su građani Srbije racionalni, hoće da budu dio svijeta, Evrope, ali ne žele da kvare svoje odnose sa Kinom i Rusijom, što se pokazalo ispravno.

“Da smo pristali na sve pritiske, a kritikovan sam kada sam izdržavao pritiske po pitanju izgradnje gasovoda. Ali naš je posao bio da to analiziramo i vidimo šta ćemo. Znao sam da TAP i TANAP ‘ne lezi magarče’ dok ne stigne preko interkonektira preko Severne Makedonije proćiće mnogo godina. Srećom imamo svoj gasovod koji se naslanja na Bugarsku i primamo gas. Druga srećna stvar je što smo napravili dva najveća izvoznika sa Kinom”, rekao je on.

Vučić je, međutim, ukazao da i njima treba obezbijediti cijenu struje i gasa, jer su najveći potrošači.

Dodao je i da je već 14 turskih kompanija došlo do njega i žalilo se na cijenu struje, koja je na tržištu i mijenja se svakodnevno.

(SB)