Politika 26.01.2022.

VUČIĆ PRELOMIO: SNS i SPS na izbore idu odvojeno

ČITANJE: 2 minute

Na predstojećim parlamentarnim i beogradskim izborima Srpska napredna stranka neće nastupiti zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije, odlučeno je na sjednici  Predsjedništva SNS, održanoj u ponedjeljak.

Kako saznaje dnevni list “Nova”, predsednik SNS Aleksandar Vučić donio je odluku da ta partija ne nastupi zajedno sa socijalistima na parlamentarnim i beogradskim izborima, a kako je rečeno, ta odluka je uslijedila nakon što su posljednja istraživanja javnog mnjenja pokazala da stranke vlasti mogu da računaju na veći glasova ukoliko nastupe na odvojenim listima.

Istovremeno, iz SNS-a očekuju da njihovi koalicioni partneri iz vlasti podrže eventualnu kandidaturu Aleksandra Vučića za predsjednika države, koji iako još uvek izbjegava da se javno izjasni o predsedničkoj trci, sve je bliži toj odluci.

Podsjećamo, stranke vlasti prethodnih meseci razmatrale su mogućnost zajedničkog nastupa na parlamentarnim i lokalnim izborima.

Lider SPS Ivica Dačić rekao je da nije isključena mogućnost da ta partija nastupi zajedno sa SNS na izborima, ali da će to, prije svega, zavisti od toga kako će se opozicija organizovati.

“Ima argumenata i za zajedničku listu, ali i za naš odvojeni nastup. Kažem, to ćemo još da procijenimo, ali najvažniji za nas je konačni efekat, a to će biti da sa što većim povjerenjem na izborima nastavimo politiku koju smo vodili do sada”, rekao je Dačić početkom januara na pitanje koliko je zajednička lista sa SNS realna.

Sa stavom predsjednika SPS nije bio saglasan njegov partijski kolega i bivši ministar Goran Trivan, koji je u intervjuu za “Novu” rekao da je protiv zajedničke liste, jer bi, kako je rekao, zajednički izlazak na izbore sa naprednjacima “progutao” socijaliste.

Ni u samom SNS nisu svi bili jednoglasni kad je reč o zajedničkom nastupu sa SPS, što se moglo vidjeti i po ocijeni članice Predsjedništva te partije, Zorana Mihajlović, koja je rekla da njihov koalicioni partner nema politiku već se samo „oslanja na Vučića“.

“Mislim da ne treba da budu na istoj listi SNS i SPS. Uopšte nisam fan socijalista. Njihova politika je politika oslanjanja na Aleksandra Vučića i naprednjake i ništa više od toga“, rekla je Mihajlović svojevremeno za Politiku.

(N.S)