Politika 22.12.2020.

Vučić razgovarao sa Komšićem: Uslovi za ulazak u Srbiju isti za sve građane BiH

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem o tretmanu koji važi za ulazak građana Bosne i Hercegovine u Srbiju i naglasio da za sve iz BiH važe isti uslovi, piše Tanjug.

U BiH medijima, naime, u međuvremenu su se pojavile dezinformacije da navodno građanima Republike Srpske nisu potrebni negativni PCR testovi da bi ušli za Srbiju, te da taj uslov važi samo za građane drugog BiH entiteta, FBiH.

Tako je portal Klix objavio izjavu poslanika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nihada Colpe da su građani Srpske izuzeti iz obaveze da imaju negativan PCR test i da je to skandal.

Dnevni avaz je takođe objavio kako je Uprava Granične policije Srbije navodno obavijestila Graničnu policiju BiH da državljani BiH s mjestom prebivališta u entitetu RS mogu ući u Srbiju bez PCR testa, ali uz obaveznu desetodnevnu izolaciju, dok svi ostali državljani BiH moraju pokazati negativan PCR test na granici, prenosi Tanjug.

Avaz dodaje da je to izazvalo burne reakcije u BiH, zbog cega su danas reagovale pojedine stranke, pa tako iz SDA poručuju da je to diskriminatorski.

Agencija Anadolija je, međutim, objavila saopštenje Granične policije BiH da je ulazak stranih državljana u Srbiju od 20. decembra moguć samo uz negativan PCR test, što je, inače, tačno i na snazi je, kako je i jasno iz tog saopštenja, za sve građane BiH.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru s Komšićem najavio da će mjera o zabrani ulaska bez PCR testa za građane BiH biti ukinuta u narednom periodu, rekao je Komšićev savjetnik Nihad Hebibović za Tanjug.

Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, svim stranim državljanima koji dolaze u Srbiju ulazak je dozvoljen samo ako posjeduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa korona, ne stariji od 48 časova.

(N.S/ Banjaluka.net)