Politika 07.09.2015.

Vučić razgovarao sa Merkelovom: Čekamo dogovor EU o izbjeglicama

ČITANJE: 2 minute
vucic merkel

Srpski premijer Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u Berlinu rekao da je Srbija spremna da ponese svoj deo odgovornosti, iako nije deo EU.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Berlinu, posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da Srbija čeka dogovor Evropske unije o izbeglicama i da je spremna na saradnju.

Vučić je na konferenciji za novinare u Berlinu rekao da je Srbija spremna da ponese svoj deo odgovornosti, iako nije deo EU.

On je istakao i da je Srbija prva zemlja koja registruje izbeglice i migrante, kao i da im pruža zdravstvenu pomoć.

Prema Vučiću, ljudu koji pristižu u Srbiju mogu se podeliti na ekonomske migrante koji dolaze iz Pakistana i delom Avganistana, kao i izbeglice koje dolaze iz Sirije i Iraka i kojih je od ukupnog broja oko 70 odsto.

Za nas ovo nije problem Nemačke, niti bilo koje pojedinačne zemlje. Ovo je problem Evrope, pa čak ne samo ni Evrope i mi smo spremni da sarađujemo da ovo pitanje rešavamo, rekao je Vučić.

On očekuje da Srbija do kraja godine otvori prva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU i da smatra da je Srbija ispunila teške zadatke.

Očekujemo otvaranje prvih pgolavlja što pre. Mi se nadamo ove godine. Mislimo da smo obavili teške zadatke koje su bili postavljeni ispred nas i još mnogo toga ćemo imati da obavimo, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da će Srbija doneti zakon po kome će njeni građani koji su tražili azil u Nemačkoj i bili odbijeni izgubiti pravo na socijalnu pomoć u Srbiji.

Verujemo da će to dramatično smanjiti priliv takvih azilanata u Saveznu Republiku Nemačku, rekao je Vučić i dodao da je saglasan sa programom kancelarke Merkel i smanjenjem novčane pomoći za porodice koje dođu i traže azil u Nemačkoj.

Merkel je rekla da je Srbija sigurna zemlja, kandidat za članstvo u EU i da nema osnova da njeni građani traže azil u Nemačkoj, kao i da mladima treba u Srbiji pružiti perspektivu.

Ona je navela i da je sa Vučićem razgovarala o problemu migracija i da razume probleme sa kojima se Srbija po tom pitanju suočava.

(Novosti)