Region 18.01.2023.

VUČIĆ: Rezolucija Evropskog parlamenta o Kosovu i BiH čist bezobrazluk

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao večeras u Davosu da je rezolucija Evropskog parlamenta u kojoj se napadaju secesionisti, čist bezobrazluk.

Vučić je rekao da su ti zaključci nevjerovatni i da je u pozadini toga pritisak, napad i omča oko vrata Srbiji, ali da Srbija neće ćutati i praviti se da je zadovoljna.

“Vidite u ovom papiru kažu da se napadnu svi secesionisti. A oni su secesionisti, oni su proveli nasilnu secesiju dijela naše teritorije. Dokle taj bezobrazluk može da ide. Nemam riječ koju bih upotrijebio. Oni traže da osudimo one koji podržavaju secesiju, valjda dijelove Kosova i Metohije i dijelove BiH”, rekao je Vučić.

On je dodao da od Srbije traže to oni koji su bombardovali jednu zemlju i izvršili nasilnu secesiju, ocijenivši da su samo bezobzirni oni koji takve deklaracije usvajaju.

Govoreći o pisanjima pojedinih hrvatskih i medija u BiH da je navodno pucao na Sarajevo, Vučić je rekao da je to laž i da je on obilazio vojnike, ali da pušku nije uzeo u ruke, navodeći kako i sami priznaju da se ne vidi puška na slikama.

Vučić je u Davosu, gdje učestvuje u radu Svjetskog ekonomskog foruma, izjavio medijima da su pred Srbijom teška vremena i jedna od najtežih godina, te da jedino što zanima Zapad, a vezano je za Srbiju, su sankcije Rusiji i nezavisno Kosovo.

“Pred nama je odsudna godina, niko neće ništa drugo da čuje. Jedna od najtežih godina u svakom smislu i postavlja se pred nas pitanje koju ćemo politiku da izaberemo”, rekao je Vučić.

Povodom najave premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da bi dogovor Beograda i Prištine mogao da bude postignut u narednih nekoliko mjeseci, Vučić je rekao da može ako Kurti odustane od svojih secesionističkih ideja.

Vučić ističe da u petak Srbiju čeka veoma težak razgovor sa predstavnicima najmoćnijih sila svijeta i da je Srbija jedina koja štiti međunarodno pravo, dok su svi oni direktno protiv međunarodnog prava.

Evropski parlament usvojio je danas Rezoluciju o primjeni zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU, u kojoj se, u dijelu koji se odnosi na Srbiju, navodi da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.

Ponavlja se da bi “nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU”.

U rezoluciji, čiji je autor predsjednik komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Nijemac David Mekalister, navodi se da Srbija, kao zemlja koja teži evropskoj integraciji “mora da se pridržava zajedničkih vrijednosti i prava EU”.

(SB)