Region 29.06.2022.

VUČIĆ SA ABAZOVIĆEM: Saglasni da grade bolje odnose Srbije i Crne Gore

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem, sa kojim se saglasio da će nastaviti da grade bolje odnose.

“Poželeo sam dobrodošlicu Abazoviću. Tokom radnog ručka smo razmenili mišljenja o aktuelnim temama i saglasili se da ćemo nastaviti da gradimo bolje odnose”, napisao je Vučić na svom Instagramu.

Vučić se sastao se Abazovićem tokom njegove prve zvanične posjete Srbiji.

Crnogorski premijer Dritan Abazović pozvao je danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da posjeti tu zemlju, kao i građane Srbije da ljetuju u Crnoj Gori.

“Više ste nego dobrodošli u svoju bratsku Crnu Goru”, poručio je Abazović poslije susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zahvalio je Vučiću na, kako je rekao, toploj, dobrodošlici i kontruktivnom sastanku, na kome je najviše riječi bilo o reginalnoj saradnji.

“Vjerujem da to otvara velike horizonte buduće saradnje dvije zemlje, a naročito kada je u pitanju infrastruktura i nadolazeća kriza. Mislim da smo neka pitanja već zaokružili jutros na sastanku i potvrdili sa predsjednikom”, rekao je Abazović.

Kaže da je na njegov upit predsjednik Vučić uspio da riješi još jedno važno pitanje značajno za građane Crne Gore, a naročito za poslanike u crnogorskoj skupštini.

Vučić je, prenio je Abazović, zamolio ministra unutrašnjih poslova da se izmijeni dosadašnja praksa, koja je postojala zbog različitih stvari i da će od 1. jula svi građani Crne Gore, među kojima su i političari, poslanici, predstavnici vlade moći, kako to i dolikuje, da ulaze u Srbiju bez ikakvih restrikcija.

Abazović je istakao da je i to pitanje riješeno u dobrom duhu, kao i da i ostala pitanja mogu da se realizuju.

“Kada je riječ o regionalnoj saradnji, vjerujem da ćemo od jeseni imati i konkretne vidove saradnje dvije države. U svakom slučaju nastavljaju se lijepe i pozitivne vibracije tokom posjete Srbiji i vjerujem da u ovom dobrom duhu ne postoji pitanje koje ne možemo riješiti. Za neka je potrebno vrijeme”, rekao je Abazović.

Zahvalio je Vučiću na gostoprimstvu i istakao da se nastavlja intenzivna saradnja dvije države.

Abazović je prethodno i sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić održao sastanak, sa kojeg je poručeno da su Srbija i Crna Gora spremne da okrenu “novi list”, resetuju i podignu odnose na najviši nivo, te otvore eru mnogo bližih i boljih političkih, ekonomskih i međusobnih odnosa.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i premijer Crne Gore Dritan Abazović saglasili su se na današnjem sastanku u Beogradu da su dobri odnosi Srbije i Crne Gore od suštinskog značaja za stabilnost Balkana.

Dačić je istakao da o posvećenosti unapređenju bilateralnih odnosa svjedoči činjenica da je Srbija među prvim zemljama koju je premijer Crne Gore posjetio od stupanja na dužnost, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Dačić je izrazio nadu da će se unapređenje bilateralnih odnosa realizovati i kroz jačanje parlamentarne diplomatije i saradnju u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, kao i kroz posjete predsjednika parlamenata i bliže kontakte parlamentarnih grupa prijateljstava.

Abazović je izrazio zadovoljstvo zbog dvodnevne posjete Srbiji, koju je počeo danas, ističući da je kod svih zvaničnika naišao na srdačan prijem, kao i na spremnost i otvorenost za saradnju.

Crnogorski premijer sastaće se, kako je sam najavio, kratko sutra i sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem.

(SB)