Region 23.05.2022.

Vučić sa američkim ambasadorom: Dijalog Prištine i Beograda jedino održivo rješenje

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil saglasili su se danas da u dijalogu Beograda i Prištine sve napore treba usmjeriti na dijalog pod okriljem EU, uz ocjenu da je razgovor jedini pravi put za rješavanje otvorenih pitanja i održivo rješenje.

Vučić je naglasio da Srbija preduzima napore na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, budući da se, kako je naveo, pozicionirala kao pouzdan i odgovoran partner posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

On je istakao da je Srbija inicijator brojnih projekata za povezivanje zemalja zapadnog Balkana, kao i da je prepoznata kao proaktivni partner svima koji žele da iskreno i predano rade na napretku regiona.

Hil je ponovio da SAD podržavaju evropske integracije Srbije i zemalja regiona, kao i stav Vašingtona da EU treba da se širi.

– Podržavamo i inicijativu “Otvoreni Balkan” i spremni smo da pomognemo u njenom bržem razvoju – naveo je Hil i dodao da će SAD uvijek podržati napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa EU.

Hil je rekao da će SAD pružiti podršku naporima Srbije u cilju diversifikacije izvora energije i energetske efikasnosti, naglasivši da će Amerika raditi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima, na kojima se već uveliko radi.

(Srna)