Region 21.10.2022.

Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji dok je to egzistencijalno ne ugrozi

ČITANJE: 4 minute

Beograd neće uvoditi sankcije Moskvi sve dok ne bude postojala egzistencijalna ugroženost za Srbiju i njene građane, izjavio je intervjuu u četvrtak naveče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ali, mislim da još nije taj trenutak”, rekao je Vučić za TV Prvu i naglasio da “Srbija ništa ne duguje Rusiji”.

U posljednjem izvještaju o napretku Srbije Evropska komisija poručila je da Beograd mora usaglasiti spoljnopolitičku i bezbjednosnu politiku s Evropskom unijom, uključujući i pridruživanje Evropi u sankcijama uvedenim Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Istovremeno je u toku i pojačani diplomatski angažman međunarodne zajednice na Beograd i Prištinu da ubrzaju rješenje kosovskog problema, ali Vučić ima stav da je nerealno očekivati da se to desi za nekoliko sedmica.

“Pritisci na Srbiju rastu jer svi žele kraj te sage oko Kosova”, rekao je Vučić ocijenivši kako se “neće birati sredstva da se do tog rješenja dođe”.

Vučić je rekao i da je u razgovoru s američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom čuo o “tom roku od nekoliko sedmica” da se riješi pitanje Kosova, ali to smatra nerealnim.

Albanski Abanianpost objavio je ranije u četvrtak kao “ekskluzivno saznanje” iz međunarodnih krugova da prvi dogovor Kosova i Srbije mora biti postignut do 24. februara 2023. godine uz obaveze obje strane, a bude li postignut postoje finansijski paketi, u suprotnom “slijedi težak štap za ometajuću stranu”.

“Vidim večeras da je Quinta (ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke) zatražila hitan prijem, pretpostavljam da će mi sutra doneti sve što je onaj albanski list objavio da treba uraditi do 24. februara naredne godine”, rekao je Vučić, ocijenivši kako se stiče utisak “da će po svaku cijenu tražiti neko rješenje”.

“Ništa ne treba odbijati unapred, ali od onoga što vidim, sve je to teško za Srbiju. Ako se moram u ovom trenutku odrediti – nisu nam dali šansu”, naglasio je Vučić.

Od Beograda se, prema pisanju Albanianposta, očekuje da prvoj fazi dogovora ne mijenja svoj ustav kojim je Kosovo određeno kao pokrajina u sastavu Srbije, a od Prištine da, po sporazumu iz Brisela, iz aprila 2013. godine, formira Zajednicu srpskih općina, također bez promjena svog ustava.

Beograd u dugogodišnjem mukotrpnom dijalogu o normaliziranju odnosa s Prištinom ustrajno insistira da kosovske vlasti ispune obavezu preuzetu pod pokroviteljstvom Evropske unije i formiraju ZSO, dok albanska strana to izbjegava jer toj asocijaciji kosovskih Srba ne želi dati dio izvršnih ovlasti.

U scenariju za “predsporazum” Kosova i Srbije, koji je objavio navedeni albanski medij, navodi se da zajednica srpskih opština “neće biti nevladina organizacija”, ali da neće biti uspostavljena kao novi nivo moći.

Pisanje albanskog medija objavio je i portal Kosovo online, blizak srbijanskoj vladi, a tekst je prenio i ruski portal Sputnjik, najavljujući ga naslovom “Novi probni balon albanskih medija: ‘Predsporazum’ Beograda i Prištine do 24. februara”.

Vučić je, komentarišući najavljenu mogućnost da podnese ostavku, rekao da čovjek koji je u političkoj areni mora razmišljati svakog dana o ostavci i da takva opcija mora postojati u taktici koju zemlja provodi, kako bi joj u nemogućoj situaciji “kupio šest do devet mjeseci prostora”.

“Nisam to rekao zato što sam slabić, zbog toga što ne smijem nešto uraditi ili što sam lijen i pritisnut od svog naroda”, objasnio je Vučić i poručio da ne bježi od odgovornosti.

“O tome mogu razmišljati u trenutku kada je takva situacija da trebam kupiti vreme za Srbiju ako vidim da je nešto nemoguće, iako svemu prilazim tako da pronađem rešenje”, rekao je Vučić.

Ponovio je kako “takva opcija u taktici koju Srbija provodi mora da postoji i može donijeti šest do devet mjeseci zemlji”, aludirajući na zakonsku i izbornu proceduru u slučaju da šef države podnese ostavku.

Pojedini beogradski mediji ocijenili su ranije ove sedmice da priča o navodnoj Vučićevoj ostavci “može biti još jedna dimna bomba kojom se skrivaju važnije teme”.

(Agencije)