Region 04.08.2021.

VUČIĆ: Srpska ne može da bude poslušnik onima koji traže njeno ukidanje

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne treba da se traži od Republike Srpske da bude poslušnik onima koji traže njeno ukidanje i da je za Srbiju važno da su politički činioci u Srpskoj ujedinjeni po bitnim pitanjima.

Vučić je rekao da bi bilo lijepo da se čuje stalno da neko ne želi da ukine Republiku Srpsku, a ne da donosi programske akte na svojim partijskim skupovima o tome kako mu je jedini cilj da ukine Republiku Srpsku.

– Što se Srbije tiče, ona svoj stav neće da menja – Srbija podržava integritet BiH, ali i integritet Srpske i sva prava i obaveze Republike Srpske koja proizlaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu poslije sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske.

Predsjednik Srbije je rekao da je Kristijana Šmita sretao mnogo puta i da ima korektne lične odnose sa njim, ali da to nema veze sa stavom Srbije o nametanju odluka.

– Nametanje odluka nije dobro i ne verujem da će krenuti u dalje korišćenje bonskih ovlašćenja kojima se daje pravo da donosi odluke na nedemokratski način – rekao je Vučić.

On je poručio da Srbiji ne pada na pamet da učestvuje u nelegitimnom smenjivanju legitimnih predstavnika vlasti ili legalizovanju nelegitimnih i oktroisanih odluka bilo koga, ističući da ipak ne vjeruje da to može da se dogodi.

Vučić je istakao da nije komentarisao odluke Narodne skupštine Republike Srpske, napominjući da takvih odluka ne bi bilo u parlamentu Srpske da nije bilo oktroisanja nekih drugih odluka.

– Zašto da komentarišem posledicu, a ne da komentarišem uzrok? – upitao je Vučić i ukazao da je za Srbiju važno da su politički činioci u Republici Srpskoj ujedinjeni po bitnim pitanjima.

On kaže da razumije frustracije srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika političkim prilikama u BiH i odluke koje su donijeli u Republici Srpskoj.

– Verujem da je moguće postizati dogovore u budućnosti koji bi značili više poštovanja, razumevanja i pre svega provođenje u delo Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Vučić.

On je podsjetio da Dejton nije samo donio mir, već i mehanizme na osnovu kojih postoji i BiH i Republika Srpska i poručio da bi toga trebalo da se držimo.

– Srbija će uvek imati svu pažnju i vreme ovog sveta da čujemo predstavnike našeg naroda iz Republike Srpske, da u čemu god možemo da im izlazimo u susret, a siguran sam, i kada se po nekom pitanju ne saglasimo, da neće biti ljuti na nas -rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao da je zadovoljan zbog važne činjenice da se u prethodnih nekoliko godina nije dogodilo da razmijene bilo koju težu riječ ili neko ima posljedice što ne misle jednako.

On je napomenuo da je to dogovor koji postoji između Srbije i Srpske.

– Zahvalan sam predsedniku Dodiku na tome što je to uvek poštovao dogovor, a nas dvojica smo ga napravili. Verujem da će Republika Srpska u budućnosti moći da računa na još veću podršku Srbije, kao što mi znamo koliko narod u Republici Srpskoj voli Srbiju i koliko je u nju zagledan – rekao je VUčić.

On je zahvalio Dodiku, predsjedniku Srpske Željki Cvijanović, premijeru Radoslavu Viškoviću, predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću.

– Hvala svim političarima iz Republike Srpske koji dolaze danas ovde, hvala i svima iz Srbije ali i svim predstavnicima opozicionih stranaka jer je ta vrsta srpskog jedinstva koju pokazujemo važna za naš narod, ona nikoga ne ugrožava – rekao je Vučić.

On kaže da se sa ovom politikom srpskog jedinstva i ujedinjavanja oko ciljeva važnih za srpski narod pokazuju da su naučili teške lekcije iz prošlosti.

(Srna/SB)