Region 20.10.2022.

VUČIĆ: Srpsko-srpskih sukoba ne smije biti, to je moja jedina poruka za političare u RS

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da političari u Republici Srpskoj moraju da sačuvaju Republiku Srpsku.

Vučić je naglasio da srpsko-srpskih sukoba ne smije i ne može da bude i da je to njegova jedina poruka političarima u Republici Srpskoj.

– Šta god bilo Srpsku moraju da sačuvaju. Narod moraju da sačuvaju, a mi smo tu da ih uvek podržimo. Želim da se smire tenzije u Republici Srpskoj – rekao je Vučić večeras za TV Prva.

“Bratski odnos sa Bošnjacima”

“Nama je potreban bratski odnos sa Bošnjacima, neće biti lako stići do toga. Moramo da radimo i razgovaramo sa njima”, istakao je predsjednik Srbije i dodao:

“Uložili smo u Novi Pazar, Tutin i Sjenicu, pa i u Priboj, više nego u prethodnih 70 godina. Oni su građani Srbije, i ja se nadam da ćemo vidjeti više oficira i generala Bošnjaka. To je njihova vojska, nadam se da će biti dovoljno mudrosti da ne bude više nikakvih sukoba sa Bošnjacima”.

“Zapad po svaku cijenu traži neko rješenje za Kosovo”

Predstavnici Kvinte tražili su kod mene hitan prijem, nadam se da neće donijeti prijedlog iz Albanian posta, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Do sada nam nije data realna šansa, ali čekam da vidim novi prijedlog, rekao je Vučić.

Albanian post objavio je novi scenario o mogućem postizanju dogovora između Beograda i Prištine koji predviđa da do 24. februara 2023. dođe do sporazuma. Ako do sporazuma ne dođe, ometajućoj strani slijedi batina, prema tom scenariju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su predstavnici Kvinte tražili kod njega hitan prijem, ali da juče i danas nije imao vremena da ih primi. Nada se da mu neće donijeti taj prijedlog.

– Kada sam primio predstavnike Šolca i Makrona, Lajčak je bio tu, kao da sam znao, odbio sam papir jer sam znao da će Albanci da ga objave. Oni žive za paradu i šaradu, vratio sam i rekao da neću da ga uzmem – podsjetio je Vučić.

Komentarišući taj prijedlog, rekao je da je to bio veoma težak prijedlog za Srbiju.

– Ako bih u ovom trenutku mogao da se odredim, nisu nam dali šansu. Čekam da vidim novi prijedlog, možda nam pruži priliku – rekao je Vučić.

Ističe da se svi sve češće pozivaju na kosovski presedan, zbog čega Zapad želi što prije da riješi pitanje Kosova.

Na konstataciju da je Gabrijel Eskobar rekao da je postizanje sporazuma pitanje nedjelja, a ne godina, Vučić je rekao da je to čuo u mnogo razgovora, ali da ne misli da je to realno, jer Priština treba da ispuni ono što je predviđeno Briselskim sporazumom – da formira Zajednicu srpskih opština, prenosi RTRS.

(SB)