Politika 26.08.2015.

Vučić strahuje zbog situacije u BiH

ČITANJE: 2 minute
aleksandar-vucic

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne strahuje od teških ekonomskih reformi u Srbiji, ali da ima veliki strah od regionalne nestabilnosti.”Varnica može čitav region zapaliti”, upozorio je Vučić, navodeći da mu najveću brigu zadaje situacija u BiH.

Kada je riječ o današnjem Samitu o Zapadnom Balkanu u Beču, Vučić je naveo da je neophodna politička podrška NJemačke, Austrije i EU da bi se obezbijedila regionalna stabilnost, koju mogu podstaći infrastrukturni projekti, o čemu će upravo biti riječi u Beču.

On je za bečki dnevnik “Prese” rekao da je Srbiji potrebna veća podrška EU za Zapadni Balkan za savladavanje izbjegličke krize, te izrazio spremnost da sa NJemačkom i Austrijom vodi razgovore o smještaju izbjeglica.

Vučić je ukazao da je Srbija veoma razočarana što je Mađarska uspostavila zid na granici s Srbijom, jer to podsjeća na prošla tamna vremena, a zid je doveo do toga da izbjeglice već danas ostaju dva do tri dana duže u Srbiji.

On je rekao da ne može da prepozna nikakvu logiku u nedavnoj odluci Skoplja da na dva dana zatvori svoje granice. Makedonija, navodi Vučić, izbjeglice pušta ka Srbiji i ne brine o njima.

Vučić je rekao da ne očekuje puno od Makedonije i da je neophodna međusobna bolja koordinacija, ali je dodao da se Skoplje sa pravom žali kada tvrdi da je ostavljeno na cjedilu.

“Moramo izbegličkoj krizi prići uzrocima u Siriji, Iraki i oko njih. Samo čekati da se nešto dogodi nije dovoljno. Moramo delovati, neophodno je sveobuhvatno rešenje EU i svih evropskih država”, poručio je Vučić.

U vezi sa njegovom inicijativom za pomirenje u regionu uspostavljanjem zajedničkog dana sjećanja na žrtve, Vučić je rekao da nije razočaran što je prijedlog odbijen u Hrvatskoj, BiH i od samoproglašnog Kosova, te da nije previše očekivao, i da je govorio o žrtvama, a ne krivcima, jer je bilo nedužnih žrtava na svim stranama.

On je naglasio da je Srbija jedina zemlja koja je spremna da razgovara o ulozi zločinaca, zbog čega je i bio na komemoraciji u Srebrenici.
Na konstataciju da je u jednom trenutku u svojoj karijeri promijenio pravac, Vučić je napomenuo da se nije radilo o “trenutku, već da je to bio proces”.

“Normalno je menjati se kada se stari. Ako ljudi primjete da je neko iskren onda to priznaju”, naglasio je Vučić.

(Agencije)