Region 10.12.2022.

Vučić: Tražićemo od KFOR-a da se srpska vojska vrati na sjever Kosova

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom posljednjih tenzija na sjeveru Kosova i kazao da će od KFOR-a tražiti da srpska vojska uđe u Kosovo.

Vučić je rekao da je usaglašen tekst koji će biti upućen komandantu KFOR-a na Kosovu i kojim će zatražiti povratak srbijanskih snaga bezbjednosti na Kosovo.

“Odluka Vlade, u skladu sa onim što smo danas dogovorili sa predsjednicom Vlade, bit će donijeta u ponedjeljak ili u utorak”, naveo je Vučić, prenosi Klix.ba

“Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dopušteno da se vrate na KiM da bi obavljao funkcije, kako su navedene u aneksu 2. Do danas sa KFOR-om nisu vođeni razgovori o povratku vojske i policije Republike Srbije”, rekao je Vučić čitajući dio usaglašenog teksta zahtjeva.

Istakao je da “nema iluzija i da zna da će oni taj zahtjev da odbiju”.

“Pravnički jezik je ovdje vrlo precizan, pa ćemo onda da vidimo dalje korake, ali je dobro, da nam jednog dana ne bi rekli da nikada to nismo tražili i da nikada nijedna Vlada i niko nije smio to da pita, zato što su nam držali sjekiru nad glavom i rekli ‘pitate li to, vi ste gotovi’ i onda znate da slijedi hibridni rat protiv vas i vaše vlade”, rekao je Vučić.

Vučić je u obraćanju rekao i da je uputio pismo predsjednicima vlada u državama EU koje nisu priznale Kosovo, a vezano za to što će Kosovo 15. decembra podnijeti zahtjev za članstvo u EU. Naveo je i da borba tek predstoji i da će žestoki pritisci na Srbiju krenuti od 17. decembra.

(Z.M)