Region 15.12.2022.

VUČIĆ: Vlada Srbije će komandantu KFOR-a uručiti zahtjev za povratak vojske i policije na Kosovo

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je na sjednici Vlade Srbije donesena odluka da komandantu KFOR-a bude uručen zahtjev da se zatraži povratak srpske vojske i policije na KiM.

Vučić je rekao da je ovaj zahtjev u skladu sa Rezolucijom 1244.

– Vlada Srbije na večerašnjoj sjednici donijela je odluku da večeras u elektronskoj formi, sutra ujutro na administrativnom prelazu komandantu KFOR-a uručimo naš zahtjev, a u skladu sa Rezolucijom 1244, da se određeni broj, u stotinama, do 1.000, vojnog i policijskog osoblja vrati na KiM – rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da je odluka o slanju zahtjeva KFOR-u na sjednici Vlade donesena jednoglasno.

Vučić je rekao da ne očekuje da zahtjev bude usvojen, iako bi doprinio miru.

– Nisu željeli to ni da čuju jer je to prst u oko onima koji žele da odlučuju o nama bez nas, bez prava, o pravdi i da ne govorimo – naglasio je i pokazao Povelju UN, Rezoluciju 1244, vojno-tehnički sporazum, Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum, Solunsku deklaraciju.

– Pripremamo i papir broj sedam Lisabonski, a možete i Ugovor o EU da računate kao sedmi – rekao je Vučić i objasnio da tzv. Kosovo nije država u skladu sa normama međunarodnog prava.

On je rekao da je pitao predstavnike dijela međunarodne zajednice koji će ugovor da poštuju i da je dobio odgovor “nijedan”.

– To sam čuo nedavno, prije nekoliko dana. Doslovno mi je rečeno da ne poštuju nijedan ugovor – rekao je Vučić i rekao da ima svjedoka iz međunarodne zajednice koji je prisustvovao tom sastanku.

On je pročitao dio francusko-njemačkog prijedloga o kosovskom pitanju, koji se poziva na međunarodno pravo, ali u vezi poštovanja teritorijalnog integriteta obje strane.

U jednom stavu se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu tzv. Kosova u međunarodnim organizacija, drugim riječima, članstvo tzv. Kosova u UN.

– Dođe vam iz kože da iskočite kad to pročitate – rekao je Vučić, prenose agencije.

(SB)