Politika 04.02.2016.

Vučić za BBC: Imali smo demagoge, učili smo na našim greškama

ČITANJE: 1 minuta
vucic bbc
Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić doputovao je sinoć u London, gdje će učestvovati na konferenciji “Podrška Siriji u regionu 2016”.

– Imali smo demagoge, učili smo na našim greškama- rečenica je premijera koja je prenijeta preko Tviter naloga emisije “Njuznajt”, koja se emituje na drugom kanalu javnog servisa BBC.

Svjetski lideri, među kojima i premijer Srbije Aleksandar Vučić, okupiće se danas u Londonu na konferenciji posvećenoj Siriji i migrantskoj krizi. Domaćini donatorske konferencije su britanski premijer Dejvid Kameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, norveška premijerka Erna Sulberg, kuvajtski emir šeik Sabah Al Ahmed Al Sabah i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Očekuje se i učešće američkog predsjednika Baraka Obame, ruskog predsjednika Vladimira Putina i predstavnika više od 70 država, nevladinih organizcija…

Donatorska konferencija ima za cilj prikupljanje finansijskih sredstava za dugoročnu ekonomsku pomoć onima koji su raseljeni zbog sukoba u Siriji i podršku zemljama koje su primile migrante.

Na konferenciji će, prema najavama, biti postavljeni ambiciozni ciljevi kada je riječ o obrazovnim i ekonomskim mogućnostima, kako bi se pomoglo izbjeglicama, ali i zemljama koje su im pružile utočiste.

(telegraf.rs)