Region 19.01.2023.

Vučić: Zahvalni smo Rusiji na podršci, ali za nas su Krim i Donbas Ukrajina 

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za Bloomberg odbacio teritorijalne pretenzije Vladimira Putina na Ukrajinu i predvideo da “najgore tek dolazi” u sukobu ove dvije zemlje. Vučić, koji je u posljednjih nekoliko godina imao desetine sastanaka s Putinom, kaže da sa svojim ruskim kolegom “nije razgovarao mnogo mjeseci”.

“Mi smo od početka govorili da nismo u mogućnosti i da ne možemo da podržimo invaziju Rusije na Ukrajinu. Za nas je Krim Ukrajina, a Donbas Ukrajina – i tako će i ostati”, rekao je on.

Predsjednik je u intervjuu rekao i da bi bilo pogrešno pretpostaviti da srpska vlada u potpunosti podržava rukovodstvo u Moskvi.

“Nismo uvek oduševljeni nekim njihovim stavovima. Mi imamo tradicionalno dobre odnose, ali to ne znači da podržavamo svaku odluku ili većinu odluka koje dolaze iz Kremlja”, istakao je Vučić.

Na tvrdnje da ruska plaćenička grupa Vagner traži Srbe za borbe u Ukrajini, predsjednik je čvrstog stava: “Vagner to neće raditi u Srbiji”.

Naveo je i zakone koji sprečavaju da se srpski državljani pridruže ovoj paravojnoj jedinici, a ova intervencija je dobila pohvale i od američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila, napominje Blumberg, prenosi Euronews Srbija.

Vučić je pak, rekao da je zahvalan Rusiji što ga je podržala po pitanju Kosova i Metohije, dok Blumberg navodi da to objašnjava zašto Srbija ne može da podrži ekonomske mjere protiv Moskve.

“Bili smo pod sankcijama skoro deset godina, zapravo osam godina, i ne verujemo da je to rešenje”, rekao je on.

Na temu rastućih tenzija na Kosovu, predsjednik je istakao da bi bilo realnije “ići malim koracima nego očekivati neki veliki i brz odgovor koji bi podrazumevao priznanje Kosova od strane Srbije”.

“Moramo malim koracima da menjamo situaciju na terenu, da izgradimo poverenje između dve frakcije, a zatim da vidimo kako da rešimo sve ostalo. Ne sanjati nešto za šta svi znamo da se neće dogoditi”, istakao je.

Govoreći o evropskim integracijama, Vučić je uvjeren da će, kada i ako taj izbor bude stavljen pred građane na referendumu, oni glasati za pridruživanje i tako zacementirati put ka Zapadu. Da bi se to dogodilo, rekao je da će nam biti potrebno uvjerenje da je članstvo realno.

“Znam da je EU naš put. Nema drugih puteva”, zaključio je Vučić.