Region 10.10.2022.

Vučić zatražio da BIA i policija zaštite gasovod u Srbiji od mogućih diverzija

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da bi Srbija ostala i bez struje i bez gasa kada bi bio uništen gasovod Turski tok i najavio da će tražiti od BIA i policije da zaštite gasovod u Srbiji od mogućih diverzija.

– Niko u medijima nije primjetio, a piše da je predsednik Putin danas rekao da je neko pokušao da uništi Turski tok i da spriječi dalji dotok gasa. Da se to dogodilo ne znam šta bi radili, to bi značilo da ne bismo imali struje, jer ne bi radile gasne elektrane, TETO Novi Sad, Zrenjanin i TETO Pančevo. To bi značilo da nema gasa, ničeg nema bez obzira na naše rezerve koje su najveće u istoriji – rekao je Vučić novinarima poslije razgovora sa predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom bin Zajed Al Nahjanom.

On je ukazao da bi to značilo da bi bez struje i gasa Srbija ostala šest mjeseci.

Kako je podsjetio, samo Beograd troši tri miliona kubnih metara gasa, a na dnevnom nivou dolazi šest miliona kubnih metara, što je redovna tranša.

Vučić je rekao da će tražiti dodatne informacije od ruske strane o pokušaju da se uništi Turski tok i da će tražiti da se gasovod dodatno zaštiti cijelom dužinom u Srbiji.

– Razgovarao sam sa BIA, razgovaraću i sa policijom da se dižu helikopteri i zaštiti od potencijalnih diverzija. Ovo se dešavalo u Crnom moru, a ne kod nas, ali ono što možemo mi ćemo da uradimo – rekao je Vučić uz poruku da slijedi kao što je i najavljivao velika borba.

(SB)