Politika 19.03.2023.

Vučića pitali bi li Srbija sad uhapsila Putina: “On nema kuda ni da dođe do nas”

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je danas nalog Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za hapšenje ruskog šefa države Vladimira Putina odlukom “koja će imati loše političke posljedice” jer pokazuje veliku “nespremnost da se razgovara, ne o miru, već i o primirju”.

“Super, sad kad ste ga optužili za najteže ratne zločine, s kim ćete sada pregovarati? Ili nećete razgovarati, uspostaviti mir ili čekate poraz? Koliko još da čekamo, je l’ stvarno mislite da ćete Rusiju poraziti za tri, šest mjeseci ili godinu dana?” upitao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, prenose agencije.

“Nisam siguran da je to bila dovoljno mudra i pametno sračunata odluka”, rekao je Vučić.

“Putin nema kud ni da dođe do Srbije”

“Cilj onih koji su to učinili” jest da “Ruskoj Federaciji otežaju komunikaciju, ali i da svakome ko razgovara s Putinom bude uvijek na pameti da razgovara s osobom koja je optužena za najteža djela”, smatra Vučić.

Komentarušući mogućnost hapšenja Putina ako bi došao u Beograd, a na temelju činjenice da je Srbija 2009. godine ratificirala statut ICC-a, Vučić je poručio: “Ne brinite za hapšenje, jer Rusija je pod sankcijama i Putin nema kud ni da dođe do Srbije.”

Srbija je podržala međunarodne rezolucije i deklaracije u UN-u kojim se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i podržava njen teritorijalni integritet i suverenitet, ali se odbija pridružiti sankcijama međunarodne zajednice Kremlju.

E.M.