“Vučko” blokira Addiko banku zbog duga od milion KM

Firma „B&B Vučko“ pokrenula je izvršni postupak kako bi naplatila dug od milion maraka od Addiko banke na osnovu pravosnažne presude.

Naime, presudom Višeg privrednog suda u Banjoj Luci iz novembra 2019. godine potvrđena je ranija presuda Okružnog privrednog suda Banjaluka kojom je Addiko banka obavezana da „Vučku“ plati oko 1.050.000 KM.

Advokat „Vučka“ Predrag Baroš kaže da je potraživanje „Vučka“ prema banci proizašlo iz kredita i jer banka nije prilagodila kamatu padu vrijednosti Euribora.

„To je uzrokovalo i donošenje sudske odluke u korist „Vučka“ koja je postala pravosnažna i izvršna, protekom roka za dobrovoljno ispunjenje presude. I pored dopisa banke od 30. decembra 2019. godine, kroz koji je istakla da će poštovati rok od 30 dana za dobrovoljno ispunjenje presude, banka ipak nije po istom postupila. Pomenuti rok je istekao 13. januara, nakon čega smo bili primorani da podnesemo prijedlog za izvršenje i naplatu potraživanja zahtjevamo prinudnim putem“, istakao je Baroš.

On smatra da je postupanje Addiko banke neprimjereno iz više razloga.

„Provedeni sudski postupak je dokazao da je u momentu raskida Ugovora o kreditu „Vučko“ kao korisnik kredita imao potraživanje prema banci u iznosu od 512.000 KM, pa se opravdano postavlja pitanje da li je banka mogla da raskine Ugovor ili je korisnik kredita čak bio u pretplati? Pored raskida Ugovora, banka je potraživanje prenijela na pravno lice „Bora“ i time u potpunosti ugrozila egzistenciju i poslovanje „Vučka“ koji je imao i kredit prema IRB koji više nije mogao da izmiruje. Postupanje banke je prouzrokovalo višestruke štetne posljedice korisniku kredita“, kazao je Baroš i dodao da i nakon pravosnažne sudske odluke banka po istoj ipak ne želi da postupi.

„Takvo postupanje otvara brojna pitanja, da li je Addiko banka dovoljno solventna da u ostavljenom roku od 30 dana postupi prema pravosnažnoj sudskoj odluci i izvrši obavezu prema korisniku kredita?“, upitao je Baroš.

To što banka odbija da dobrovoljno plati dug „Vučku“, dodaje on, u suprotnosti je sa Zakonom o bankama.

„Banka kao finansijska institucija jedina ima ovlašćenje na plasman kredita, ali samim tim i pojačanu odgovornost u slučaju postojanja uslova za prigovor i obeštećenje klijenata, koji su garantovani Zakonom o bankama Republike Srpske, a u predmetnoj pravnoj stvari su utvrđeni pravosnažnom sudskom odlukom“, naglasio je Baroš.

„Vučko“ se po pitanju spora sa Addiko bankom obratio i Agenciji za bankarstvo Republike Srpske sa Zahtjevom za postupanje u kojem predlaže nadzor banke.

U Addiko banci su rekli da se ne odriču odgovornosti za svoje obaveze i da iste izvršavaju u zakonskim rokovima.

„Zakonski rok za dobrovoljno postupanje po pravosnažnoj presudi je rok od 30 dana od dana prijema iste, koji je jedini relevantan i obavezujući i koji će banka poštovati“, naveli su u Addiko banci i Barošu odgovorili da diskrecioni/proizvoljni rok od osam dana koji on navodi nema snagu zakonskog roka.

Dodaju da i oni imaju potraživanje iz ugovornog odnosa prema „Vučku“.

Podsjećamo, Hotel „Vučko“ tužio je Addiko banku za neosnovano bogaćenje.

Istovremeno, Addiko banka je bila pokrenula prodaju tog hotela kako bi naplatila svoja potraživanja, koja je nekoliko puta odgađana.

OD KOMUNISTE DO „KOMITE“: Posljednja godina vladavine Mila Đukanovića?

Kada jedan čovjek, Milo Đukanović, provede 30 godina krećući se u trouglu funkcija predsjednika i premijera Crne Gore, te lidera Demokratske partije socijalista, nema tu mnogo posla za politologe i sociologe. U aktuelnoj fazi, kada je višedecenijski gospodar „Montenegra“ suočen sa najozbiljnijim protestima od početka njegove vladavine, najpozvaniji da ocijene stanje u kojem se on

Servisne informacije za 23. februar

Servisne informacije za nedjelju, 23. februar 2020. godine: Policijska uprava: Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična djela. Javni red i mir je narušen dva puta, dogodile su se tri saobraćajne nezgode, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,