Biznis 09.07.2024.

Vujnovac postao vlasnik 93,78 posto Fortenove

ČITANJE: 6 minuta

Fortenova grupa uspjela se u vlasničkom preslagivanju riješiti sankcionisanih ruskih suvlasnika, a novi većinski dioničar s udjelom od 93,78 posto u krovnoj nizozemskoj kompaniji postala je kompanija Open Pass u većinskom vlasništvu Pavla Vujnovca. Kako su upravo saioštili iz Fortenove, u vlasničku strukturu ušlo je i 80 manjinskih dioničara koji zajedno drže udio od 6,22 posto, piše jutarnji.hr.

“Budući da je Open Pass sada premašio relevantni prag od 85 posto, u načelu je dužan dati obvezujuću ponudu za sve depozitarne potvrde koje nisu u njegovu vlasništvu, po cijeni koja je jednaka cijeni upisa za Iter BidCo B.V. Time se manjinskim dioničarima koji su inicijalno odlučili ostati uz Fortenova grupu pod novom vlasničkom strukturom pruža prilika da prodaju svoj udio ako tako odluče”, pojašnjavaju iz Fortenova grupe.

U cijeli ovaj proces vlasničkog preslagivanja kompanija Open Pass Ltd. Pavla Vujnovca te manjinskih dioničara Josipa Jurčevića i Damira Spudića ušla je s 27 posto vlasništva. U vlasništvo su po jedakim uslovima mogli ući i svi nesankcionisani dioničari, među kojima je i cijeli niz partnera i dobavljača koji su mogli samo prenijeti svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju, uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije povećati svoj suvlasnički udio ili odabrati opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture. Od ukupno 600 malih dioničara, koji su imali ukupno oko 20 posto udjela u kompaniji, za ulazak u vlasničku strukturu na kraju ih se odlučilo 80, pa je priliku za značajno povećanje vlasničkog udjela dobila kompanija Open Pass koja se prije, kako bi cijeli proces uspio, obavezala osigurati isplatu cijelog dogovorenog iznosa od 500 miliona eura. Stoga je Vujnovčev Open Pass u konačnici za 93,78 posto vlasničkog udjela platio 468,8 milijuna eura u gotovini i dionicama. Kako doznajemo, od tog je iznosa 331 milion eura plaćen u gotovini, a 137 miliona eura prijebojem u dionicama.

U saopštenju iz Fortenove ističu da su kao najveći poslodavac u regiji, s više od 45.000 zaposlenih i poznatim kompanijama jugoistočne Evrope kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec, uspješno dovršili transformaciju vlasničke strukture, i to putem nizozemske kompanije koja se nalazi na vrhu njezine strukture holdinga, Fortenova Group TopCo B.V.

“Transformacija je postignuta zaključenjem ranije započetog procesa prodaje društva Fortenova Group MidCo B.V. (koje je vlasnik Fortenova grupe d.d. i svih operativnih društava Fortenova grupe) društvu Iter BidCo B.V., koje se sastoji od nesankcionisanih dioničara društva TopCo. Slijedom toga, Fortenova grupa od danas više nema ni jednog sankcionisanog, ruskog ili bjeloruskog dioničara u vlasničkoj strukturi. Po dovršenju, koje je uslijedilo nakon postupka upisa u kojem su sve nesankcionirane osobe i osobe koje nisu iz Rusije ili Bjelorusije imale pravo steći udio u društvu Iter BidCo B.V., po istim uslovima kao Open Pass, Open Pass je postao većinski dioničar s udjelom od 93,78 posto u društvu Iter BidCo B.V.”, pojašnjavaju iz Fortenove.

Cilj je ove transakcije koja je pokrenuta u novembru 2023., dodaju, spriječiti daljnje poteškoće u finansiranju i operativnom poslovanju te izbjeći znatno povećane troškove finansiranja i usklađenosti poslovanja koji su posljedica prisutnosti sankcionisanih dioničara u Fortenova grupi. Sporazum između društava Fortenova Group TopCo i Open Pass, najvećeg nesankcionisanog imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe u zakladi Fortenova STAK, uključivao je prodaju i prijenos 100 posto udjela društva TopCo u kapitalu društva MidCo za ukupnu naknadu koja može iznositi do 660 miliona eura.

“Od te je ukupne naknade iznos od 500 miliona eura bio bezuvjetan te je podmiren nakon zaključenja transakcije. Preostalih 160 miliona eura uvjetovano je time da Fortenova grupa ostvari određene finansijske ciljeve, prvenstveno održivo refinansiranje tokom 2024. po poboljšanim uvjetima, te da postigne specifične ciljeve omjera neto duga prema EBITDA-i. Osim toga, postoje odredbe za potencijalne dodatne isplate sadašnjim dioničarima ako u sljedeće tri godine dođe do značajne prodaje ili uvrštenja imovine društva na berzu”, stoji u saopštenju Fortenove.

Podsjetimo da je u septembru 2023. godine Fortenova grupa potpisala ugovor o izdanju obveznica u iznosu od 1,2 milijarde eura, čime je dug društva s pravom prvenstva kratkoročno refinansiran do kraja novembra 2024. godine, a sadašnji povjerenici – fondovi pod vodstvom HPS Investment Partnersa sa sjedištem u SAD-u – i dalje imaju zalog nad kapitalom i svom značajnom imovinom Grupe prenesene na nove vlasnike.

“Fortenova grupa izražava zahvalnost svim dionicima koji su pokazali strpljenje i podršku tijekom ove složene transakcije. Njezino zaključenje obilježava novo poglavlje za Grupu, koje obećava stabilniju i uspješniju budućnost. S uklanjanjem sankcionisanih dioničara, Fortenova grupa će svoje napore sada usmjeriti na refinansiranje duga u iznosu od 1,2 milijarde eura i poboljšanje operativne efikasnosti. Grupa je spremna unaprijediti svoje svakodnevno poslovanje, oslobođena tereta kompleksnosti povezanih s prethodnim sankcioniranim dioničarima”, istaknuo je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

Pojašnjavajući cijelu transakciju, iz Fortenove ističu da su na današnji dan, 9. jula, nakon što su svi mjerodavni odgodni uvjeti i odobrenja zadovoljeni ili izuzeti od primjene, kvalificirani dioničari Fortenova grupe koji su odlučili prenijeti svoje udjele u novu vlasničku strukturu u cijelosti podmirili ukupnu kupoprodajnu cijenu, a udjeli u društvu Fortenova Group MidCo B.V. preneseni su na Iter BidCo B.V.

Ukupna kupoprodajna cijena od 500 miliona eura uključuje i 86 miliona eura za potpunu isplatu takozvanog graničnog duga dobavljačima bivšeg Agrokora, čime se osigurava da su finansijska potraživanja dobavljača bivšeg Agrokora sada u cijelosti podmirena.

“Pored toga, 33,5 miliona eura ostaje u društvu Fortenova Group TopCo radi finansiranja potencijalnih obveza i operativnih troškova do likvidacije, koja se očekuje za tri do četiri godine. Ta sredstva, koja bi inače uglavnom bila raspoloživa za raspodjelu dioničarima, između ostaloga se zadržavaju radi pokrića troškova koji proizlaze iz brojnih parničnih postupaka koje su pokrenuli sankcionisani imatelji depozitarnih potvrda društva TopCo, SBK Art i navodni vlasnik, kao i savjetnik ove kompanije, te iz činjenice da Sberbank odbija obaviti potrebne formalnosti kako bi se provelo odavno dogovoreno odricanje od prava pod zapisom o zajmu koji je Sberbanku izdao TopCo. Veći dio tog zadržanog iznosa od 33,5 miliona eura postao bi dostupan za raspodjelu ako SBK Art i Sberbank pravovremeno poduzmu odgovarajuće korake”, dodaje se u saopštenju.

Prema informacijama iz Fortenove, 500 miliona eura primljenih nakon zaključenja, odnosno ukupni primici od prodaje u iznosu od 380,5 miliona eura, raspodijeliće se dioničarima, pri čemu iznos od 154,9 miliona eura predstavlja prenos kapitala na novu vlasničku strukturu, a 225,5 milion eura raspodijeliće se u novcu onim dioničarima koji neće ostati u novoj vlasničkoj strukturi. Od toga će se najveći dio, u iznosu od 165 miliona eura, koji se sastoji od 159 miliona eura koji idu društvu SBK Art i 6 miliona eura za depozitarne potvrde Sberbanka pohranjene na escrow računu, držati za Sberbank i njegovo povezano društvo na posebnom escrow računu, kojem će oni dobiti pristup kada to dopusti sankcijska regulativa Evropske unije, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.