Sport 04.01.2021.

Vujović: Borac je klub koji je kroz istoriju obilježio ovaj sport

ČITANJE: 3 minute

Legendarni rukometaš i trener, nekada najbolji igrač na svijetu Veselin Vujović minimalno idućih šest mjeseci sa klupe će predvoditi Borac m:tel!

Ova “bomba” juče ujutro odjeknula je ne samo u Banjaluci nego i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, jer je neponovljivi velemajstor i te kako poznat i priznat u svim zemljama bivše države. Iako još zvanično nije potpisao ugovor sa “crveno-plavima”, o svemu se dogovorio sa čelnicima velikana iz Gospodske ulice, a u razgovoru za “Glas Srpske” priznaje da su pregovori trajali kratko.

– Nije nam mnogo trebalo da se dogovorimo. Ostalo je još samo da potpišemo ugovor. Borac je klub koji je kroz istoriju obeležio ovaj sport i zaista je čast biti na njegovoj klupi. Imam izuzetan respekt prema svim ljudima koji su bili u klubu i koji su sada u njemu. Uostalom, ovako sam na neki način zaokružio svoju jugonostalgiju, jer do sada nisam radio samo u Republici Srpskoj, odnosno BiH. Svojevremeno sam želeo da obučem dres Borca, nije mi se to ostvarilo, pa ću morati da se zadovoljim trenerskim angažmanom – istakao je Vujović.

Inicijalno je dogovorena saradnja do kraja sezone, ali nije isključeno da će ona potrajati i duže.

– Istina je da smo razmišljali i o dužoj opciji, ali smo se dogovorili da je najbolje da to za sada bude na šest meseci. Volim to što Banjalučani imaju visoke ambicije, jer sam i ja takav da priznajem samo najbolje. Borac je ekipa kojoj nedostaje nekoliko pojačanja sa kojima bi mogao da konkuriše Gorenju u osmini finala EHF Evropskog kupa. Trenutno, Slovenci su blagi favoriti, ali je to samo na papiru – poručio je Vujović.

Što se tiče obaveza na parketima BiH, novi strateg Banjalučana ističe kako je upoznat sa kvalitetom Premijer lige i da je svjestan da postoji nekoliko prilično kvalitetnih rivala.

– Kao prvo, moram da kažem da je Borac zaista dobra takmičarska ekipa kojoj, rekao sam to već, nedostaje nekoliko pojačanja. Delimo prvo mesto sa Slogom iz Doboja, a samo bod iza je Izviđač. Ne sme se zaboraviti ni tuzlanska Sloboda koja ima dobru ekipu. Svakako, oni bi i bez mene jurili sve te titule, pa ćemo samo nastaviti taj proces. Pripreme počinju 11. januara i tada će sve biti jasnije – poručio je Vujović.

Dolazak legendarnog rukometaša na klupu Borca ne znači i odlazak dosadašnjeg trenera Mirka Mikića iz kluba. Naprotiv, Vujović insistira da on ostane kao član stručnog štaba.

– Naravno da želim da ostane i nastavi da radi sa mnom. Mirko je i do sada uradio odličan posao, uz mene će još više napredovati, a jednog dana, kada budem odlazio, najlogičnije bi bilo da on ponovo preuzme mesto šefa stručnog štaba – pojasnio je Vujović.

Najveći zagovornik da Vujović dođe u Banjaluku bio je potpredsjednik kluba i aktuelni predsjednik Rukometnog saveza RS Marinko Umičević.

– Na moj prijedlog je direktor Vladimir Branković otišao u Šabac, razgovarao sa Vujovićem i o svemu se dogovorio. Naša želja je da sa njim privučemo nove poslovne partnere, odbranimo titulu prvaka BiH i pobijedimo Gorenje. Osim toga, on je veliko ime i uz njega bismo mogli da edukujemo nove mlade trenere, što je i projekat Borca za budućnost – naglasio je Umičević.

Vraća se Miljković?

Potpredsjednik Borca Marinko Umičević istakao je još jedan segment u kojem od novog trenera očekuje veliki doprinos.

– U pitanju je psihološka priprema igrača za gostujuće utakmice koja je kod nas do sada bila jako slaba. Bili smo poznati po tome da gubimo utakmice čim pređemo most u Klašnicama i to više ne smije da bude tako. Znam i da Vujović želi pojačanja, a želimo ih i mi. Nastojaćemo da iz Vojvodine vratimo Stefana Miljkovića, da angažujemo još jednog golmana, kao i još jednog beka – otkrio je Umičević.

(Glas Srpske)